Talvi iski Lappiin kertaheitolla! Lunta pyryttää vauhdilla – Kittilässä jo 35 senttiä

2:10
Katso video Ylläkseltä: Tältä lumen peittämä maisema näytti eilen ilmasta kuvattuna

Pohjois- ja Keski-Lapissa on lauantain aikana satanut reilusti lunta.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo, että havaintoasemilla on laajalti mitattu 20 sentin lumikerroksia.

Eniten lunta on Tuovisen mukaan mitattu Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, jossa lukema oli iltapäivällä neljän tienoilla 35 senttiä.

Pohjoisessa Lapissa on lumisateen vuoksi voimassa vaarallisen liikennesään varoitus. Kelivaroituksia on voimassa myös esimerkiksi Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, minkä lisäksi etelämmässä on tuulivaroituksia niin maa- kuin merialueilla.

MTV Uutiset kertoi eilen lumipyrystä. Yllä olevalta videolta voit katsoa tunnelmia Kittilän kunnasta Ylläkseltä, kuinka tunturi peittyy lumeen.

Lumisade heikkenee

Lapin lumisade jatkuu illan ja yön aikana mutta heikkenee sunnuntaina. Tuovinen kertoo, että sunnuntainakin lunta voi vielä tulla joitakin senttejä, ja keli on edelleen mahdollisesti vaarallinen aina Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan korkeudelle asti.

Maan eteläosassa päivä on ollut selkeä ja keskiosissa pilvinen. Ylimmät lämpötilat Etelä-Suomessa ovat olleet 10 asteen tuntumassa.

Etelässä jatkuu sunnuntaina selkeä ja aurinkoinen sää. Lämpötilat voivat olla hieman lauantaita alempia. 

Ensi viikolla lunta etelään?

Ensi viikolla lunta saatetaan saada Suomessa jopa Etelä-Suomea myöten.

Forecan mukaan tuoreen kuukausiennusteen alkupuoli näyttää tavanomaista kylmemmältä, jopa monin paikoin talviselta.

Ensi viikon puolivälissä Suomeen on saapumassa voimakkaampi matalapaine, minkä yhteydessä lunta voi pyryttää maan keskivaiheilla.

– Myöhemmin ensi viikolla lumisateet ovat mahdollisia myös Etelä-Suomessa, MTV:n meteorologi Markus Mäntykannas  kertoi eilen.

Hänen mukaansa lumiset olosuhteet eivät näillä näkymin kuitenkaan ole saavuttamassa esimerkiksi pääkaupunkiseutua tai lounaista Suomea.

Lapissa sen sijaan lumikertymä voi olla seuraavan viikon aikana paikoin yli puoli metriä.

– Erityisesti maan keski- ja pohjoisosassa kannattaa harkita talvirenkaiden vaihtamista alle, sillä ensi viikolla olosuhteet ovat monin paikoin talviset. Etelämpänä talvirenkaita kannattaa harkita, jos liikenteessä on yöaikana.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja