Tältä tuntuu katsoa, kun kuolemanrangaistus pannaan täytäntöön – yli 150 teloitusta todistaneet toimittajat kertovat: "Ei ole helppoa nähdä jonkun kuolevan"

Toimittajat kertovat, millaista on todistaa teloitusta 3:47
Toimittajat kertovat, miltä tuntuu katsoa teloitusta.

Neljä yhdysvaltalaistoimittajaa kertoo, miksi he tuntevat velvollisuudekseen todistaa ja raportoida kuolemaantuomittujen teloituksista. He ovat nähneet yhteensä yli 150 teloitusta.

Yhdysvalloissa teloitettiin viime vuonna yhteensä 25 vankia. Heistä kaksi teloitettiin sähköllä ja loput myrkkyruiskeella. Kuolemantangaistuksia pantiin täytäntöön kaikkiaan kahdeksassa osavaltiossa. Eniten vankeja teloitettiin Texasin osavaltiossa.

– Ei ole helppoa nähdä jonkun kuolevan, toteaa John Koch.

Hän on todistanut muun muassa pahamaineisen sarjamurhaaja Ted Bundyn teloituksen. Koch kuvailee videolla Budyn viimeisiä hetkiä.

– Pakostakin tuntee jotain, kun näkee ihmisen kuolevan – riippumatta siitä, mitä kyseinen henkilö on tehnyt, kertoo Cody Stark, joka on nähnyt reilut 60 teloitusta.

"Emme voi luottaa, että valtio kertoo meille, jos jokin menee pieleen"

Teloituskammion ensimmäisessä katsojarivissä istuvat henkilöt, jotka haluavat nähdä teloituksen. Toisella rivillä istuvat henkilöt, jotka eivät haluaisi nähdä teloitusta. Perimmäisessä rivissä istuvat toimittajat, kuvailee 28 teloitusta todistanut Rhonda Cook.

– Olemme siellä, koska emme voi luottaa, että valtio kertoo meille, jos jokin menee pieleen. Emme voi myöskään luottaa vangin puolustajien kertovan sitä, Cook sanoo.

Samaa mieltä on kaksi teloitusta todistanut Ivana Hrynkiw. Hänestä ihmisillä on oikeus tietää, mitä teloituskammion suljettujen ovien takana tapahtuu. 

Lähde: CNN.

Lue myös:

    Uusimmat