Tältä näyttävät F1-autot ensi kaudella – silmä kiinnittyy heti merkittävään muutokseen

Ensi vuonna muuttuvien F1-sääntöjen vaikutuksista tulevan kauden autoihin on saatu lisätietoa, kun ensimmäiset valokuvat kesällä esiteltävästä prototyypistä ovat tulleet julkisuuteen.

Italialainen LiveGP-sivusto on saanut haltuunsa kaksi valokuvaa, jotka on otettu prototyypin valmistaneen The Memento Groupin tuoreesta aikaansaannoksesta. Sivuston mukaan F1-sarjan kaupallisten oikeuksien haltijan Liberty Median auto on tarkoitus julkistaa heinäkuun puolivälin Britannian GP:n yhteydessä Silverstonen radalla.

F1-tallit muokkaavat oman näköisensä ajokit ensi kaudella muuttuvien sääntöjen puitteissa, mutta jo nyt on nähtävissä merkkejä muuttuvista yksityiskohdista.

Ensimmäisenä huomion varastaa selvästi yksinkertaistunut etusiipi, jonka kulma on varsin jyrkkä nykyautoihin verrattuna. Auto keula ei myöskään saa enää tulla etusiiven reunaa pidemmälle, mikä muuttaa heti sen ulkonäköä.

Myös takasiipeä koskevat säännöt ovat muuttuneet. Erilliset päätylevyt on niissä kielletty, joten takasiipi on entistä yhtenäisemmän näköinen. Tällä pyritään vähentämään auton taakseen tuottamaa pyörteistä ilmaa ja näin parantamaan edellä ajavan seuraamisen mahdollisuutta.

Yksi suuri tekijä vuoden 2022 on kuitenkin kuvissa piilossa. Autojen pohjalevyissä sallitaan ensi vuodesta lähtien jo kertaalleen haudattu pitovoimaa parantava maaefekti, joka toteutetaan pohjalevyyn tulevilla "tunneleilla".

Pohjalevyn ulostyöntyviä osia on uusissa säännöissä karsittu. Myös etujarrujen ympärillä olevia ilmanohjaimia on vähennetty. Pyörien vanteet puolestaan kasvavat 13 tuumasta 18 tuumaan.

Lue myös:

    Uusimmat