Tällaisista seksipaineista ikääntyvät kärsivät

Ikääntyneiden seksuaalisuus tuntuu olevan tabu, mutta asenteet ovat seksuaaliterapeuttien ja tutkijoiden mukaan muuttumassa avoimemmiksi.

Parhaimmillaan kypsä seksuaalisuus on voimavara, josta saa terveyttä, energiaa ja hyvää mieltä. Kuitenkin iäkkäämmilläkin on seksipaineita. On erilaisia pitäisi-myyttejä, kuinka paljon seksiä pitäisi olla parisuhteessa, miten paljon orgasmeja pitäisi saada ja mille kehon tulisi näyttää.

Toisaalta elämässään kokenut antaa itselleen armoa, eikä enää ole niin estoinen oman kroppansa suhteen.

Ikä ei poista kykyä olla seksuaalisesti aktiivinen ihminen, muistuttaa naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri, pari- ja seksuaaliterapeutti Pirkko Brusila. Kuitenkin ikääntymisen mukanaan tuomat muutokset vaikuttavat seksielämään, mutta niistäkin selviää periksi antamattomuudella, hyvällä huumorintajulla ja asenteella sekä pienellä pilkkeellä silmäkulmassa.

Sairastuminen

Huolenpito, hellyys ja huumori kannattelevat seksisuhteessa, tutun kumppanin kanssa on turvallinen olo. Mutta entä, jos sairastuu? Tai entä, jos takana on suuri leikkaus?

Koska seksi on kahden ihmisen välinen asia, kumppanille tulee kertoa lääkkeiden käytöstä ja vaikutuksista. Väestöliiton seksuaaliterveysneuvonta ja terveyskeskukset auttavat seksuaalisuuteen liittyvissä kysymyksissä, ja potilasjärjestöt tukevat sairastuneita sekä heidän läheisiään.

Sairastavat, vammaiset ja laitoshoidossa olevat ihmiset saattavat tuntea, ettei seksuaalisuus kuulu heille, vaikka niin asia ei tietenkään ole. Samoin masennus, diabetes ja verenpaine voivat tuoda pulmia seksiin. Esimerkiksi verenpainelääkkeistä löytyy vaihtoehtoja, jotka turvaavat miehisen toimintakyvyn, Brusila kertoo.

– On tärkeää löytää henkilölle lääkitys, joka on tehokas, mutta seksuaalisuuden näkökulmasta harmiton, Brusila muistuttaa.

Haluttomuus ja suorituskyky

Seksuaaliseen aktiivisuuteen vaikuttaa miehillä erityisesti hyvä toimintakapasiteetti ja positiivinen seksuaalihistoria. Naisilla vaikuttavat kumppanin ominaisuudet, hyvät kokemukset ja seksin arvostaminen.

Suomalaisen FINSEX-tutkimusten mukaan puolestaan parisuhteessa elävistä 65–69-vuotiaista miehistä jokainen toinen kertoi tuntevansa seksuaalista halua ainakin muutaman kerran viikossa – kun taas samanikäisistä naisista yhtä usein halua on tuntenut vain reilu kymmenesosa. Halujen erilaisuus on iso kriisi ikääntyvienkin parisuhteissa.

Yli 50-vuotiaista naisista yli puolet tuntee melko usein haluttomuutta. Naisilla vaihdevuosien mukanaan tuomat kostumisvaikeudet vaikuttavat osaltaan haluttomuuteen. Hormonikorvaushoito sekä limakalvojen paikallishoito on tärkeää hyvän seksielämän kannalta.

Suorituskyvyn heikkeneminen voi haitata seksielämää – tosin se ei ole niin yleinen ongelma, kuin luullaan. Rajoittuneet tai estyneet toiminnotkin voi korvata, hellyydellä ja lähellä olemisella. Pelkkä syliin painautuminenkin tuo mielihyvää.

Yksinäisyys

Yhä useampi leskeksi jäänyt ikääntyvä kaipaa kumppania elämäänsä, kun ennen asenneilmapiiri oli kielteisempi. Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan mukaan sukupolvien muutos on tuonut seksuaaliasioihin erilaisia arvoja: haluaminen on luvallista ja se on tietoista.

Yksin elävistä 60 vuotta täyttäneistä naisista yhdeksällä kymmenestä ja samanikäisistä miehistä noin 70 prosentilla ei ole ollut viimeisimmän vuoden aikana seksuaalikokemuksia kenenkään kanssa. Vain muutamalla prosentilla yksineläjistä oli ollut vuoden aikana suhde useamman kuin yhden henkilön kanssa.

Tärkeä on myös yksin elävän ihmisen oikeus ja kyky nauttia kehostaan. Saatavilla on esimerkiksi erilaisia kiihottumiseen käytettäviä apuvälineitä. Myös aikuisviihdettä käytetään itsetyydytyksen virikkeenä enenevässä määrin.

Tilastotiedot perustuvat FINSEX-tutkimukseen ja Väestöliiton julkaisemaan kirjaan Kosketuksen kaipuu – kypsän iän seksuaalisuus.

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat