Tällaisia ovat lasten raiskauksista epäillyt suomalaismiehet: "He eivät erotu joukostamme" – poliisi kertoo miksi epäillyt eivät ole vangittuina

Suomalaisia alaikäisiä lapsia seksuaalisesti hyväksikäyttäneet miehet eivät ole enää vangittuina.

Keskusrikospoliisi tiedotti keskiviikkona laajasta lapsiin kohdistuneesta kansainvälisestä hyväksikäyttöringistä. Juttuun liittyy myös viisi suomalaista miestä, joita epäillään lapsen raiskaamisista, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja huumausainerikoksista.

Epäiltyjen tekojen uhrit ovat suomalaisia, alaikäisiä poikia. Kaikkiaan heitä on kuusi. Tekohetkellä uhrit ovat olleet 6–15-vuotiaita. Epäiltyjä rikostapauksia on kaikkiaan 70. Rikokset ovat tapahtuneet vuosien 20042018 välisenä aikana.

Osa seksuaalirikoksista on tehty Etelä-Pohjanmaalla, jossa pääepäilty on asunut jonkin aikaa.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare kertoo, että kukaan epäillyistä ei ole tällä hetkellä vangittuna.

– Se ei ollut enää tutkinnallisesti mahdollista, Springare sanoo viitaten tutkinnan pitkäkestoisuuteen.

Poliisin mukaan pääepäilty oli vangittuna noin vuoden ajan keväästä 2018 alkaen. Kolme muuta epäiltyä oli vangittuna vuonna 2018. Viides epäillyistä ei ole ollut vangittuna.

Jutun kansainvälisyys Suomen osalta selittyy sillä, että Suomesta on levitetty materiaalia ulkomaille.

– Suomesta on muun muassa lähetetty materiaalia livenä ulkomaille ja vastaavasti toisinpäin.

Poliisin mukaan esimerkiksi yksi Suomessa tapahtunut raiskaus oli kestänyt kymmenen tuntia.

Epäillyistä miehistä neljä on noin viisikymppistä ja viides on hieman nuorempi. Yksi epäillyistä on tuomittu aiemmin laajassa metamfetamiini-jutussa ja tunnetaan julkisuudessa Jari Sillanpään huumediilerinä.

Poliisi ei kommentoi ovatko miehet perheellisiä. Poliisin mukaan he asuvat eri puolilla Suomea.

– Pääepäillyn lisäksi kolme muuta miestä on ollut vahvasti mukana toiminnassa. Viides oli ollut mukana vähemmän aikaa. He käyvät tai ovat ainakin käyneet töissä. Kyse ei ole millään tavalla syrjäytyneistä ihmisistä. He eivät erotu joukostamme. Kuka olisi tällaisen rikoksen tekijä, et sitä tunnista tuolta katukuvasta. 

Lapsiin luotiin luottamuksellinen suhde

Springaren mukaan pääepäilty on onnistunut luomaan lapsiin luottamuksellisen suhteen. Taustalla ei kuitenkaan ole esimerkiksi mitään harrastustoimintaa.

– Vaan tuttuuden perusteella, on löydetty luotettavia henkilöitä sitä kautta varmasti vanhemmat kuin nämä lapsetkin ovat luoneet suhdetta näihin henkilöihin. Myöhemmin hyväksikäytöt ovat paljastuneet. Suhde on ensin luotu aikuisiin, jotta nämä lapset päässeet näiden epäiltyjen luokse, sillä onhan aikuisten täytynyt tietää missä lapset liikkuvat.

Springare ei avaa tarkemmin lasten perhetaustoja, mutta kertoo niitä olevan hyvin erilaisia.

– Siellä on joitain perheitä, missä ei ole kaikki aina ollut ihan hyvin, mutta esimerkiksi päihdeongelmista ei ole kyse. Lapset eivät myöskään ole orpoja.

Lue myös:

    Uusimmat