Tällaisena Åken muistamme - katso kuvat

Professori Åke Lindman teki pitkän uran kotimaisen elokuvan parissa niin ohjaajana kuin näyttelijänä. Nuorempana Åke pelasi myös jalkapalloa, edustaen Suomea Helsingin olympialaisissa vuonna 1952. Lähtemättömimmän roolisuorituksensa hän teki Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan Lehtona.

Ruotsin kuningas myönsi Lindmanille Pohjantäden ritarikunnan 1. luokan ritarimerkin joulukuussa 2007.

Åke Lindman ja Pirkko Mannola sekä tytär Heidi Lindman Tali-Ihantala 1944 -suurelokuvan ensi-illassa vuonna 2007. Tali-Ihantala oli Lindmanin viimeisin ohjaustyö.

Åke ja Pirkko Linnan juhlissa itsenäisyyspäivänä vuonna 1987.

Pirkko Mannola sekä Åke ja Heidi Lindman kuvattuna perheen kodissa vuonna 1981. Heidin lisäksi Åkella on myös poika Tom.

Pirkko ja Åke kuvattuna joulukuussa 1968 heidän kodissaan Espoon Tapiolassa. Pari meni naimisiin samana vuonna. Ennen Pirkkoa Åke oli naimisissa Helena Kajan sekä Anneli Saulin kanssa.

Kuvassa HIFK:n edustusjoukkue vuonna 1959. Åke alarivissä vasemmalla. Lindman oli nuorempana maajoukkuetason jalkapalloilija ja hän osallistui puolustajana Helsingin olympialaisiin vuonna 1952.

Tuntemattoman sotilaan tekijöitä helsinkiläisessä elokuvateatteri Bio Rexissä 19. joulukuuta 1955. Kyseessä on ilmeisesti elokuvan ensi-ilta. Kuvassa vasemmalla näyttelijä Kosti Klemelä, ohjaaja Edvin Laine, kenraaliluutnantti P. A. Autti, Åke Lindman sekä elokuvassa Rokkaa näytellyt Reino Tolvanen.

Åke Lindman menehtyi 81-vuotiaana pitkällisen sairauden uuvuttamana 3. päivä maaliskuuta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat