Tällainen on Räikkösen lähipiiri Ferrarilla

F1-kuljettajat kilpailevat radalla mies miestä vastaan, mutta menestyäkseen hekin tarvitsevat laajan tukiverkoston. Ferrarilla myös kaudella 2016 jatkavan Kimi Räikkösen taustalla on useita henkilöitä, jotka ovat olleet Räikkösen joukoissa läpi pitkän uran.

Räikkösen manageri on pysynyt samana koko uran ajan. Isä ja poika David ja Steve Robertson olivat nostamassa suhteellisen kokemattoman 21-vuotiaan Räikkösen suoraan Formula Renault –sarjasta F1-kuljettajaksi Sauberille 2001, ja suomalaiskuljettaja on pysynyt lojaalina tukijoilleen. David Robertson kuoli viime vuonna 70 vuoden iässä, minkä jälkeen Steve on toiminut yksin Kimin managerina.

Yksi pitkäaikainen henkilö Räikkösen tiimissä on kuntovalmentaja Mark Arnall, joka toimi ennen Räikköstä Mika Häkkisen kuntovalmentajana. Arnall on seurannut Räikkösen mukana McLaren-vuosista (2002) lähtien, ja oli ”Jäämiehen” mukana myös F1-välivuosina rallin MM-sarjassa.

Kuntovalmentajan rooli on tärkeä kauteen valmistautumisessa. Pitkän kokemuksen ansiosta Arnall tietää harjoitusohjelmia laatiessaan, mikä Räikköselle sopii ja mikä ei. Kisaviikonloppuina kuntovalmentajalla on myös omat tehtävänsä. Hän huolehtii muun muassa kuljettajan ravintoasioista, juomisesta, ajovarusteista ja hieronnoista.

Ferrarilla pieni ydinryhmä

Ferrarin tallin sisällä Räikkösen ympärillä on oma ydinryhmänsä. Tärkein yksittäinen henkilö on kuljettajan oma pääinsinööri, jota myös kisainsinööriksi kutsutaan. Vaikealla viime kaudella tätä tehtävää hoiti suhteellisen kokematon Antonio Spagnolo, jonka kanssa yhteistyö ei sujunut täysin Räikkösen toivomalla tavalla. Täksi kaudeksi Räikkösen pääinsinööri vaihtui David Greenwoodiksi, ja Kimi on ollut vaihdokseen tyytyväinen. Pääinsinöörillä on myös oma apuinsinööri, jonka tehtävä on seurata dataa ja grafiikoita, pääinsinööri ja kuljettaja hoitavat auton säätämisen. Myös yhden kuljettajan auton ympärillä työskentelevä mekaanikkoryhmä pyritään pitämään läpi kauden samassa koostumuksessa, mikäli jotain erityisiä ongelmia ei ole ollut. 

Ferrarilla on myös omat lehdistöavustajat molemmille kuljettajille. Lehdistöavustaja on paikalla kaikissa kisaviikonlopun haastatteluissa. Räikkösen rinnalla varikolla usein kuvattu lehdistöavustaja Stefania Bocchi on myös tallipäällikkö Maurizio Arrivabenen vaimo.

Räikkösen lähipiirin Ferrarilla kuuluu myös Gino Rosato, joka on Kimin ja tämän Minttu-puolison esikoispojan Robinin kummi. Rosato on vaikuttanut Ferrarilla jo Michael Schumacherin ja Jean Todtin ajoista ajasti. Rosaton virallinen titteli Ferrarilla on mysteeri lähestulkoon kaikille, mutta pitkin poikin varikkoa hääräävällä Rosatolla on tallin sisällä paljon vaikutusvaltaa, ja hän on tärkeä osa Ferrarin organisaatiota. Hän on ollut eri vaiheissa tärkeä linkki Räikkösen ja Ferrarin välillä.

Erityinen suhde uuteen tallipäällikköön

Räikkönen tulee myös hyvin toimeen viime vuoden marraskuussa Ferrarin tallipäälliköksi tulleen Maurizio Arrivabenen kanssa. Pitkän linjan ferrarilainen ja Räikkösen ystävä, MTV Sportin F1-asiantuntija Toni Vilander luonnehtii Kimin ja Arrivabenen suhdetta yhdeksi vahvimmista, mitä vuoden 2007 F1-maailmanmestarilla on pitkän uransa aikana tallipäällikkönsä kanssa ollut.

- Kommunikointi Arrivabenen ja Kimin välillä on todella suoraa. Kimi myös hoitaa sitä erittäin paljon itse, mikä on hienoa nähdä. Uran alkuvaiheessa näin ei ehkä ollut, vaan Steve ja David (Robertson) hoitivat enemmän sitä kommunikointia, Vilander arvioi.

Suomessa uusi asioidenhoitaja

Suomessa Räikkösellä on asioidenhoitaja, jonka tehtävät ulottuvat laidasta laitaan, uraan liittyvistä asioista yksityiselämän asioiden järjestelyyn. Räikkösen asioidenhoitaja vaihtui tänä vuonna, kun pitkään roolissa toiminut Riku Kuvaja siirtyi uusiin tehtäviin. Uudeksi asioidenhoitajaksi löytyi Kimin pitkäaikainen ystävä Sami Visa, joka on työskennellyt tehtävässä alkukeväästä saakka.

Lue myös:

    Uusimmat