Tällainen oli satumainen ja tuhottu huvilakylä Helsingin keskustan kupeessa – yhteisön viimeinen asukas muistelee historiantäyteisen piilopaikan elämää

Tällainen on satumainen ja tuhottu huvilakylä Helsingin keskustan kupeessa – yhteisön viimeinen asukas muistelee historiantäyteistä piilopaikkaa 4:58
Katso video: Näin Jouko Röpelinen kertoo Kruunuvuoresta ja sen kohtaamista vaikeista ajoista ilkivallan kourissa.

Kruunuvuorenlammen ympärille Helsingin Laajasalon läheisyyteen rakennettiin varakkaan väestön suosima asuinalue 1800-luvun lopulla. Toukokuussa 2021 kovia kokeneen kylän viimeinenkin pystyssä oleva rakennus tuhoutui tulipalossa täysin.

Tätä nykyä kaupungin omistamalla alueella on ollut monivaiheisen historiansa aikana useita eri pääomistajia. Vuoteen 2016 saakka tontin omisti vuorineuvos Aarne Aarnio, joka yritti työstää sodan runteleman alueen uudelleenrakennusta jo 1960-luvulta lähtien.

Kaupunki kuitenkin hylkäsi kerta toisensa jälkeen Aarnion suunnitelmat. Unohdettu ja autioitunut metsäkaistale pysyi ennallaan, kun kaupunki ympärillä muuttui.

2000-luvun lopullinen tuho

Ympäröivältä kaupungilta tyystin piilossa pysyvä hylätty laakso löysi pikkuhiljaa ilkivallantekijänsä, kun tietoisuus aution alueen olemassaolosta kaupunkilaisten keskuudessa lisääntyi. Viime vuosikymmenen aikana vahingonteot eskaloituivat usean huvilan tuhopoltoksi asti.

Vuodesta 2000 ikonisessa Villa Hällebossa kesät asunut Jouko Röpelinen todisti perheineen vierestä, kun mökkinaapurit jättivät ilkivallan kohteeksi joutuneen alueen yksi kerrallaan. Röpelinen luopui kesäasunnostaan kylän viimeisenä asukkaana vuonna 2013.

Röpelisen entinen kesämökki oli usean vuoden ajan viimeinen pystyssä oleva rakennus alueella, kunnes tämän vuoden toukokuun alussa sekin tuhoutui täysin tulipalossa.

– Kyllähän se oli odotettavissa, kun kaikki muutkin rakennukset täällä paloivat. Se on mennyttä ja ehkä loppujen lopuksi kaikkein paras tapa oli näin, Röpelinen toteaa katsellessaan pitkäaikaisen kesäasuntonsa raunioita.

Katso artikkelin videolta, miten Röpelinen kuvailee tarunhohtoista aavekylää kesäasuinpaikkana!

Varjeltu tulevaisuus

Kaupunki hankki Kruunuvuoren viheralueen omistukseensa joulukuussa 2016. Säilyneet muutamat rakennukset olivat tuolloin huonokuntoisia oltuaan vuosia käyttämättä. Kaupunki neuvotteli useiden tahojen kanssa ja etsi Villa Hällebolle toimijaa ja asemakaavan mukaista käyttöä.

– Kruunuvuoren viheraluekokonaisuus on monella tapaa tärkeä ja arvokas. Suojelu- ja viheralueiden suunnitelmilla etsitään tavat turvata arvojen säilyminen ja virkistyskäytön ohjaaminen niin, että alue kestää sen, kertoo Kruunuvuorenrannan rakentamisen ja suunnittelun aluekoordinaattori Ulla Loukkaanhuhta.

Kruunuvuoren lähivirkistysalueen asemakaava sallisi pienimuotoisen kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön ja virkistysalueen luonteeseen sopivan rakentamisen Villa Hällebon tilalle.

Rakennusoikeuden myyminen tai vuokraaminen virkistysalueen keskeltä näyttää Helsingin rakentamisen ja suunnittelun mukaan epätodennäköiseltä. Alueen kulttuurihistoriasta kertovat huviloiden kivijalat ja muut säilyneet rakenteet aiotaan ottaa mukaan puistosuunnitelmaan.

Lue myös:

    Uusimmat