Taleban-pomot saapuivat Norjaan suomalaisyhtiön yksityiskoneella – Norja maksaa viulut

Afganistanissa vallan ottanut äärijärjestö Taleban saapui ensimmäiselle vallan saamisen jälkeiselle vierailulleen Euroopassa suomalaisyhtiön koneella, selviää norjalaismedian uutisoinnista.

Suomen lipulla koristettu kone näkyy myös Talebanin ulkoministeriön tiedottajan julkaisemissa kuvissa.

Suomalaiskone valittiin turvallisuussyistä

Norjan ulkoministeriö kertoo lehdelle, että se on maksanut yksityiskoneen noutamaan äärijärjestön edustajat Afganistanissa. Suomalaisen Wihuri-monialakonsernin Jetlife-yritys valikoitui ministeriön edustajan mukaan palveluntarjoajaksi turvallisuus- ja käytännönsyistä.

Yritys ei halunnut kommentoida asiaa norjalaismedialle. Sen sivuilta käy kuitenkin ilmi, että lennolla käytetty Falcon 7X -mallin pitkän matkaan koneessa on 16 paikkaa, kuusi sänkyä ja wifi-verkko. Tämä lienee ollut Talebanien mieleen, sillä näiden omissa kuvissa moni koneessa istunut näpräsi puhelintaan.

Suomalaisyhtiön liittymisestä Talebanin Norjan-vierailuun kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat. Jetlife ei vastannut myöskään HS:n tiedusteluihin aiheesta.

Vierailu ei tarkoita hallinnon tunnustamista

Oslossa alkavat tänään neuvottelut Afganistania hallitsevan Taleban-äärijärjestön ja länsimaiden edustajien välillä. Asialistan kärjessä on humanitaarisen avun saaminen Afganistaniin, jossa nälänhätä uhkaa yli puolta maan väestöstä.

Ulkoministeri Amir Khan Muttaqin johtama Talebanin delegaatio on ensimmäinen, joka käy virallisia keskusteluja lännen kanssa Euroopassa sen jälkeen, kun järjestö palasi valtaan Afganistanissa elokuussa. Mikään maa ei toistaiseksi ole tunnustanut Talebanin hallintoa.

Lue myös:

    Uusimmat