Talebanin ja länsimaiden neuvottelut alkavat Norjassa – tapaamisen tarkoitus on estää humarinaarinen katastrofi Afganistanissa

Millainen on Afganistanin tilanne nyt? Harvinaista kuvaa paikan päältä 13:40
Millainen on Afganistanin tilanne nyt? MTV Uutiset esitteli harvinaista kuvaa paikan päältä noin kuukausi sitten.

Oslossa alkavat tänään neuvottelut Afganistania hallitsevan Taleban-äärijärjestön ja länsimaiden edustajien välillä. Asialistan kärjessä on humanitaarisen avun saaminen Afganistaniin, jossa nälänhätä uhkaa yli puolta maan väestöstä.

Ulkoministeri Amir Khan Muttaqin johtama Talebanin delegaatio on ensimmäinen, joka käy virallisia keskusteluja lännen kanssa Euroopassa sen jälkeen, kun järjestö palasi valtaan Afganistanissa elokuussa.

Talebanien edustajan Zabihullah Mujahidin mukaan neuvotteluissa pyritään muuttamaan "sodan ilmapiiri rauhalliseksi tilanteeksi".

Mikään maa ei toistaiseksi ole tunnustanut Talebanin hallintoa. Norjan ulkoministeri Anniken Huitfeldt muistutti, ettei neuvottelujen käyminen Talebanin kanssa tarkoita sitä nytkään, vaan neuvotteluilla pyritään humanitaarisen katastrofin estämiseen.

Keskustelut alkavat tänään Afganistanin kansalaisyhteiskunnan edustajien, muun muassa naisjohtajien, kanssa.

Huomenna Taleban tapaa Yhdysvaltain, Ranskan, Britannian, Saksan, Italian ja EU:n edustajia. Ylihuomenna Taleban käy vielä kahdenkeskisiä neuvotteluja Norjan viranomaisten kanssa.

YK:n mukaan nälkä uhkaa 23 miljoonaa afganistanilaista eli yli puolta maan väestöstä.

Lue myös:

    Uusimmat