Taleban-johtaja varoittaa soluttautujista liikkeen sisällä

2:00
MTV Uutisissa aiemmin: Ihmiset toivovat Talebanilta parannusta surkeisiin elinolosuhteisiinsa

Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen korkein johtaja varoitti torstaina takinkääntäjien ja soluttautujien aiheuttamasta vaarasta liikkeessä.

Haibatullah Akhundzada julkaisi harvinaisen kirjallisen lausunnon, jossa hän kehotti Talebania sisäisiin puhdistuksiin.

Talebanit ottivat vallan Afganistanissa elokuussa, kun Yhdysvallat vetäytyi maasta, ja julisti Afganistanin islamilaiseksi emiraatiksi. Samalla Taleban joutui avaamaan rivinsä uusille jäsenille ja liittolaisille, joista osa on sen vanhoja vihollisia.

Viime aikoina etenkin äärijärjestö Isis on tehnyt useita hyökkäyksiä Talebania vastaan. Vaikka Taleban ja Isis ovat toistensa vihollisia, yksittäiset ihmiset ovat vuosien varrella palvelleet vuoroin kumpaakin.

Talebanin komentajat ovat vakuutelleet voivansa palauttaa vakauden Afganistaniin, mutta samaan aikaan Talebanin nimissä on tapettu ihmisiä ilman oikeudenkäyntejä. On epäselvää, ovatko asialla olleet ääriainekset liikkeen sisällä, soluttautujat vai molemmat.

Esimerkiksi viime viikolla talebaneiksi esittäytyneet asemiehet ampuivat kuoliaaksi kolme häävierasta musiikkiin liittyvän kiistan päätteeksi. Talebanin tiedottajan mukaan tappajat eivät toimineet liikkeen käskystä. Taleban lupasi myös rankaista heitä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja