Mainos

Taleban: Etelä-Korea maksoi 20 miljoonaa dollaria

Etelä-Korea kiistää yhä, että talebaneille olisi maksettu lunnaita eteläkorealaisten panttivankien vapauttamisesta.

Afganistanilainen Taleban-liike sanoo Etelä-Korean maksaneen yli 20 miljoonan dollarin lunnaat eteläkorealaisten panttivankien vapauttamisesta. Yksi liikkeen johtajista kertoi uutistoimisto Reutersille, että lunnasrahat käytetään aseiden hankintaan ja uusien iskujen valmisteluun.

Talebanin vapauttamat yhdeksäntoista eteläkorealaista panttivankia pääsivät lähtemään Afganistanista perjantaina. Heidän on määrä saapua Etelä-Koreaan tänään.

Etelä-Korean presidentin kanslia kiisti jälleen tänään, että talebaneille olisi maksettu lunnaita. Jo aiemmin on Aasian lehdissä kerrottu lunnaita maksetun.

Talebanin kymmenmiehiseen johtoon kuuluva sotilaskomentaja vakuutti Reutersille, että Etelä-Korean hallitus oli maksanut 20 miljoonaa dollaria.

- Hankimme niillä aseita, parannamme viestiverkostoamme ja ostamme ajoneuvoja uusia itsemurhaiskuja varten, komentaja kertoi.

Eteläkorealainen 23-henkinen kristillinen vapaaehtoisryhmä siepattiin Kaakkois-Afganistanissa heinäkuun puolivälissä. Taleban-sieppaajat tappoivat kaksi vankiaan ja vapauttivat ensi vaiheessa kaksi muuta.

Taleban vaati aluksi toveriensa vapauttamista vankilasta Afganistanissa ehtona panttivankien päästämiselle vapauteen. Afganistaniin matkusti eteläkorealainen ryhmä neuvottelemaan panttivankien vapauttamisesta.

Etelä-Korea on myöntänyt luvanneensa talebaneille, että maa vetää 200 sotilaan pioneeriosastonsa Afganistanista. Etelä-Korea oli kuitenkin jo aiemmin sanonut vetävänsä sotilaansa vuonna 2008.

Etelä-Korean ulkoministeri Song Min Soon sanoi tänään, ettei maalla ollut muuta vaihtoehtoa kuin neuvotella Talebanin kanssa. Hän muistutti, että kyse oli 19 ihmisen hengestä.

- Kansainvälinen yhteisö ymmärtää tämän hyvin, Song vakuutti.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.