Mainos

Taksinkuljettajat ajetaan kouluun

Uusien taksinkuljettajien on ensi vuoden alusta alkaen suoritettava pakollinen, vähintään 30 tunnin koulutus kokeineen ennen ajoluvan anomista.

Koulutusvelvoite perustuu syksyllä hyväksyttyyn lakiin.

Taksiliitossa annetaan täysi tuki uudelle koulutukselle. Käytäntö yhtenäistää taksinkuljettajien koulutuksen, joka on osoittautunut kirjavaksi.

- Tilanne on ollut vähän sellainen, että joillakin paikkakunnilla koulutetaan 30 tunnin verran ja eräillä paikkakunnilla ei kouluteta juuri ollenkaan. Kurssit ovat olleet hyvin eripituisia ja -tasoisiakin, sanoo Taksiliiton koulutussuunnittelija Erika Hyppönen.

Palvelu- ja turvallisuustaidot kuntoon

Uuden koulutuksen tarkoitus on muun muassa kehittää taksinkuljettajien asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja.

Koulutuksen on tarjottava perusvalmiudet myös esimerkiksi koulu- ja vammaiskuljetusten hoitamiseen. Lisäksi kuljettajat saavat liikenneturvallisuuskoulutusta ja opastusta turva- ja apuvälineiden käyttöön.

Koulutuksessa kiinnitetään huomiota myös taksinkuljettajan turvallisuuteen, suorituskykyyn ja työsuhdeasioihin. Taksialan lainsäädäntökoulutus sisältää opetusta kuljettajan vastuista ja velvollisuuksista sekä niiden laiminlyöntien seurauksista.

Ajolupa uusittava viiden vuoden välein

Ajolupakaan ei ole ikuinen, sillä sen uusimiseksi taksinkuljettajien on suoritettava minimissään päivän kestävä jatkokoulutus. Lupa on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Myös nykyisillä ammattiajoluvilla taksia kuljettavien on istuttava koulun penkille.

- He joutuvat käymään jatkokoulutuksen viimeistään 2014, jotta saavat lupansa uusittua, Hyppönen selvittää.

Taksiliiton hallintopäällikkö Timo Koskinen arvioi, että uuden lain myötä ajolupien määrä vähenee. Poistuvat kuskit ovat lähinnä satunnaisesti taksin rattia pyörittäviä.

-Yksittäisiä kuljetuksia ajavien määrä ehkä vähenee. Mutta ei niiden, jotka hankkivat edes osittain toimeentulonsa taksinkuljettajan työstä, Koskinen sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.