Takaa-ajojen määrä lisääntynyt – näin poliisit pysäyttävät pakenijat

Takaa-ajot lisääntyneet: näin poliisit pysäyttävät pakenijat 7:16
Mopoilijoiden jahtaamisesta rikollisten takaa-ajoihin. Rikospaikan juttu näyttää, kuinka poliisi pysäyttää erilaiset pakenijat.

Poliisihallituksen tilastojen mukaan kymmenkunta vuotta sitten takaa-ajotilanteita oli parisataa vuodessa. Nyt määrä on kolmensadan luokkaa. 

– Päihteiden käyttö liikenteessä on lisääntynyt, erityisesti huumaavien aineiden käyttö, toteaa poliisiylitarkastaja Hannu Kautto poliisihallituksesta.

Hän arvioi, että tällainen tila aiheuttaa kuljettajissa tarvetta tai tunnetta vältellä poliisia. Tutkimusta lisääntyneiden takaa-ajojen syistä ei ole tehty.

Takaa-ajojen luonne vaihtelee. Ääripäät ovat poliisia karkuun yrittävät mopopojat ja toisessa laidassa sitten poliiseja ampuvat rikolliset, kuten kävi Porvoon poliisiampujien tapauksessa.

– Ehkä se tyypillisin siellä välillä on se ajoikeudeton, etsintäkuulutettu ja päihtyneenä ajava, joka kokee ettei kiinnijääminen ole se mieluisa vaihtoehto.

Kautto huomauttaa, että paon aikana tehdyistä rikoksista voi hyvinkin seurata raskaammat seuraukset kuin alkuperäisestä tilanteesta.

Katso Rikospaikan videolta lisää aiheesta ja miten poliisi pysäyttää pakenijat.

Lue myös:

    Uusimmat