Mainos

Taiteilijat "pettyivät pahasti" hallituksen hyvitysmaksuihin

Valtioneuvosto on päättänyt, että ulkoiset kovalevyt otetaan taiteilijoille kerättävän nk. hyvitysmaksun piiriin. Joukko suomalaisia taiteilijoita luovutti tiistaina kansanedustajille adressin, jossa vaaditaan hyvitysmaksun laajentamista kaikkiin laitteisiin, joihin voi tallentaa luovaa työtä. Taiteilijoiden edustajat pitävät hallituksen kovalevy- päätöstä tyystin riittämättömänä. Kännyköiden jättäminen maksun ulkopuolelle oli suurin pettymys, koska kännykkä on tänään tunnetusti hyvin yleinen musiikintallennusväline.

Maksua kerätään nykyisin pääosin tyhjistä cd- ja dvd-levyistä, digiboxeista sekä mp3- ja ipod-soittimista. Kun tavallinen kansalainen saa kopioida taidetta omaan käyttöönsä, tästä kerättävä hyvitysmaksu palautetaan taiteilijoille apurahoina sekä Teoston kautta tekijänoikeusmaksuina . Systeemi on jäänyt viime vuosina päivittämättä, koska musiikkia ja elokuvia tallennetaan myös kännyköihin ja ulkoisiin kovalevyihin, joista ei peritä mitään maksua. Korvaukset taiteilijoille ovat romahtaneet n. 12 miljoonasta eurosta alle seitsemään miljoonaan parissa vuodessa.

"Vakavat seuraukset"

Valtioneuvosto päätti, että ensi vuoden aikana peritään myös yli 250 gigatavun ulkoisista kovalevyistä 5 euron maksu ja yli 950 gigan levyistä 10 euron maksu. Maksun tilittää laitteen myyjä.

Taiteilijajärjestöt ovat tänään ilmaisseet "pahan pettymyksensä" päätökseen. Kovalevymaksuilla kerätään n. 1,5 miljoonaa euroa lisää, kun pudotus on ollut yli viisi miljoonaa.

- Tällä päätöksellä ei kateta edes viime vuodet jatkunutta hyvitysmaksun putoamista. Päätös merkitsee kuoliniskua monille av-alan tuotannoille, toteaa Luovan työn tekijät ja yrittäjät (LYHTY)-järjestön edustaja Lauri Kaira. Monet pienet tuottajat ovat riippuvaisia tästä tuesta, seuraukset kulttuurin kentällä ovat vakavat.

Taiteilijoiden keskuudessa hämmästellään sitä, että musiikkia tallentavia puhelimia ei oteta hyvitysmaksun piiriin. Kulttuuriministeri Stefan Wallin on perustellut päätöstä siten, että puhelin on monitoimilaite - maksua ei voi kerätä kuluttajalta, joka ei koskaan lataa kännykkäänsä musiikkia. LYHTY-järjestön mukaan "mummon mallit" olisi voinut rajata hyvitysmaksusta ulos, jos päätös olisi mietitty loppuun saakka.

"Hyvitysmaksun romuttaja?"

Myös joukko hallituspuolue Keskustan kansanedustajia on tyytymättömiä päätöksen. Mikko Alatalo, Risto Autio ja Aila Paloniemi vaativat asian pikaista käsittelyä uudelleen, koska päätös "ei riitä korvaamaan hyvitysmaksun romahdusta".

Taitelijapiireissä puhutaan nyt kitkerästi kulttuuriministerin Wallinin kumartelusta "kännykkäteollisuuden laitevalmistajien suuntaan".

- Aivan kuin kulttuuriministeri olisi jakamassa veromaksajien rahoja. Siitähän ei ole kysymys, vaan rahat kertyvät markkinoilta eikä hyvitysmaksu ole tähänkään saakka jarruttanut uusien tallennelaitteiden kauppaa. Haluaako Wallin jäädä historiaan hyvitysmaksun romuttajana? kysyy yksi adressin keruun käynnistäjistä, muusikko Arto Tamminen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.