Taiteiden yö täytti Helsingin keskustan

Kymmenettä kertaa järjestetty Taiteiden yö on täyttänyt Helsingin keskustan kadut tänä yönä. Meno on ollut illalla iloista ja sopuisaa, vaikkakin monella Taideyön vieraalla taiteellisuus rajoittui ns. lasiseen laulukirjaan.

Eri puolilla pääkaupunkia on nähty yön mittaan satoja esiintyjiä. Tapahtumia pyrittiin tällä kertaa järjestämään entistä laajemmalla alueella, mutta varsinainen yleisömeri on silti jälleen kerääntynyt ydinkeskustaan. Osaltaan väkeä pääkaupungin yöhön on houkutellut viime aikoina harvinainen ilmiö, pilvetön sää. Viime vuonna Taiteiden yössä vaelsi 80000 ihmistä, ja vastaavaan kävijämassaan näytti olevan tälläkin kertaa hyvät mahdollisuudet.

Taiteiden yön uusi vetonaula oli Makujen Piazza, Senaatintorin ruokakeidas. Laadukkaan ruokatarjonnan avulla pyrittiin osaltaan suuntaamaan kävijöiden huomiota pois pelkästään nestemäisestä vatsantäytteestä. Tälläkin kertaa yön avoinna olleet kirjakaupat, galleriat, museot ja teatterit antoivat taidesisältöä juhlayöhön.

Taide liikkeellä

Taiteiden yö sai vuosikymmen sitten alkunsa kirjakaupoista. Esim. Kirjojen yö -teemalla Akateemisessa kirjakaupassa järjestetty tapahtuma keräsi jälleen hyvin kuulijoita. Elon kirjo esittäytyi kirjakaupassa monin sävyin - tulevaisuuden tutkijoiden aprikointeja säesti M.A. Nummisen ääntelemä tango Liljankukka. Taide-elämykset saatiin tällä kertaa Helsingissä myös liikkeelle. Taideratikka kolasi kiskoilla, ja iskelmää tarjoiltiin mm. kaduilla ajelevan ikivanhan kuormurin lavalta.

Taiteiden yön jälkeensä jättämän roskamäärän on pelätty nousevan jopa vappua suuremmaksi. Sotkua pyrittiin ehkäisemään ennalta mm. tuomalla keskustan kaduille ja puistoihin irtokäymälöitä. Kaduille on sijoitettu niin ikään roskasäiliöitä ja avonaisia roskalavoja. Helsingin poliisi varustautui Taiteiden yöhön lisäämällä katupartiointia. Ainakin alkuillan tapahtumien perusteella näytti siltä, että jalkautuneen poliisin läsnäolo ehkäisi rikoksia ja vahingontekoja.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat