Taidetta ja teknologiaa Arabianrantaan

Helsingin Arabianrantaan rakennetaan asuinaluetta 7000:lle ihmisille. Rakentaminen ja teknologia tulevat olemaan huippumodernia. Niiden lisäksi myös taide on alueella hyvin näkyvässä osassa.

Ympäristötaiteilijat ja kuvanveistäjät ovat tuttu näky jo monen asuinalueen uudistuksissa. Arabianrannassa työhön osallistuvat myös valo- ja äänitaiteilijat. Työryhmään onkin pyritty kokoamaan mahdollisimman monen alan mestareita - mahdollisuuksien mukaan nuoremmasta päästä. Valinnoissa ovat mukana myös rakentajat ja rakennuttajat.

Tämän päivän taidetta

Taiteellisena koordinaattorina toimii Tuula Isohanni Taideteollisesta korkeakoulusta: "Aluksi kerron alueesta taiteilijoille - opiskellaan sen historiaa, tutkitaan karttoja ja käydään maastossa. Tässähän on ympärillä vanha Helsinki historiallisine kerrostumineen: vanhaa teollisuusaluetta ja Arabian menestystarina. Sitten on vanha kaupunki sekä ainutlaatuisen arvokas luonto: suojeltu Vanhankaupunginlahti lintuparatiiseineen aukeaa vieressä. Nämä asiat pyritään saamaan esille taideteoksissa."

Ne tulevat olemaan mitä monimuotoisimpia. Ensimmäiset ovat asuintalojen porrashuoneiden seinillä, mutta myöhemmin voidaan ajatella myös "väliaikaista" taidetta: joku taideteos on esillä jonkun aikaa ja sitten vaihtuu tai muuttuu jollakin tavalla. "Sehän on tämän päivän taidetta," Isohanni selvittää.

Onkin mielenkiintoista nähdä, tuleeko alue keräämään asukkaikseen erityisen paljon taiteen ystäviä. Ainakin Isohanni toivoo tätä. Toisaalta: "Tällä halutaan tehdä asukkaille parempaa ympäristöä. Esimerkiksi vanhusten elämään voidaan vaikuttaa paljon, koska hehän juuri ovat lähiympäristönsä suurkuluttajia."

...ja huippumodernia tekniikkaa.

Paljon on vielä matkaa, sillä hanke on aivan alussa. Aikataulun sanelee rakentaminen. Ensimmäinen taideprojekti avataan ensi kesänä; avajaiset ovat Helsinki-päivänä. Ensimmäiset asuintalot puolestaan valmistuvat syksyllä 2002.

Tekninen johtaja Jouko Kuusela, Sato-Rakennuttajat Oy:stä pitää yhteistyötä taiteilijoiden kanssa sekä mielenkiintoisena että hedelmällisenä. "Tietysti siinä helpottaa sekin, että taiteilijoiden kanssa ovat tekemisissä ensi kädessä omat taiteen asiantuntijamme - arkkitehdit Eikä se varmaan haittaakaan, jos myös rakennuttajalla on taiteellista silmää ja käsitystä."

Arabianrannan projektissa 1-2 % kustannuksista ohjataan taiteeseen. Kuusela pitää tätä myönteisenä: "Se luo alueelle positiivista imagoa, joka on tietysti rakennuttajan kannalta hyvin tärkeä asia. Ja kohentaahan se myös rakentajien ja rakennuttajien mainetta yleensä."

Taiteen lisäksi vahva painopistealue alueella on moderni tietotekniikka ja sen luomat mahdollisuudet ja palvelut. Näiltäkin osin Arabianranta tulee valmistuttuaan edustamaan maan huipputasoa. Asunnot ovat melko isoja huonelukuun nähden - kun alue on muiltakin osin suunniteltu esteettömäksi, Kuusela pitää luontevana asukasryhmänä sekä nuoria aikuisia että modernia kaupunkiasumista arvostavia senioreja. "Eikä sovi unohtaa myöskään tiettyä edustuksellisuutta, joka asuntojen ratkaisuissa näkyy."

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja