Mainos

Tahitilaiselle terveysmehulle myyntikielto

Terveysväittämillä harhaanjohtavasti markkinoitu hedelmämehu on asetettu väliaikaiseen myynti- ja maahantuontikieltoon. Noni-nimistä tahitilaista hedelmämehua on myyty verkostomarkkinoinnin kautta ympäri Suomea. Vajaan litran pakkaus mehua maksaa noin 300 markkaa. Myyntitavan vuoksi mehun maahantuojat ja myyjät eivät ole Elintarvikeviraston tiedossa.

Mehua on markkinoitu lähes ihmelääkkeenä. Sen on väitetty tehoavan lähes kaikkiin vaikeisiin sairauksiin syövästä ja diabeteksesta reumaan, rytmihäiriöihin ja jopa HIV:iin. Tuotteen markkinoinnissa annettaan sellainen kuva, että kyseessä olisi lääke eikä elintarvike. Mehun esitemateriaalissa kehotetaan jopa pienentämään reseptilääkityksen annostusta.

Todellisuudessa noni-hedelmää ei ole tutkittu tieteellisesti muutamaa hiiri- ja soluviljelmäkoetta lukuunottamatta. Ihmisellä tutkimuksia ei ole tehty lainkaan.

Maahantuojat ja myyjät esiin

Jotta väliaikainen kielto voitaisiin kumota, on mehun maahantuojan ja myyjien tultava esille ja korjattava markkinoinnin yhteydessä annettavat esitteet ja tiedot. Elintarvikevirastoon on toimitettava tiedot myyjistä ja maahantuojasta senkin vuoksi, että määräysten noudattamista voitaisiin valvoa.

Mehun maahantuonnista vastuullisten on myös selvitettävä, onko mehu mahdollisesti uuselintarvike, joka tarvitsee EU:n hyväksynnän päästäkseen markkinoille. Mehu sisältää nimittäin Morinda citrifolia -puun hedelmästä peräisin olevaa ainesosaa, jonka käyttö koko EU:n alueella on tähän asti ollut hyvin vähäistä. Euroopassa mehun markkinointi on alkanut tänä vuonna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.