Mainos

Täällä nuoret nuuskaavat – katso maakuntasi tilanne

Yleisintä nuorten nuuskaaminen on Lapissa sekä länsirannikolla. Myös itärajalla käyttö lisääntyy.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta selviää, että nuorten nuuskaaminen yleistyy lähes koko maassa. Käyttö vaihtelee kuitenkin alueettain. Nuuskaa käyttävät pojat, usein tupakoinnin ohella.

Vanhastaan nuuskan käyttö on ollut yleistä Lapissa ja Pohjanmaalla. Toisaalta Pohjanmaan lukiopojat nuuskaavat aiempaa vähemmän. Vastaavasti pohjanmaalaisista ammattikoululaisista lähes viidennes nuuskaa.

Lapin peruskoululaispojista päivittäin nuuskaa yli kymmenen prosenttia, mikä tarkoittaa kuuden prosenttiyksikön kasvua vuodesta 2011. Vähäisintä peruskoululaisten nuuskankäyttö on keskeisessä Suomessa.

Eniten nuuskaa käyttävät Lapin ammattikoululaispojat, joista lähes neljännes nuuskaa. Vähiten ammattikoululaisnuuskaajia on Etelä-Karjalassa.

Perinne ja saatavuus määräävät

Nuuskaus on yleisintä rajaseuduilla. Lapissa nuuskaa on helppo tuoda Ruotsin puolelta, minkä lisäksi ruotsalainen nuuskakulttuuri vaikuttaa rajan yli. Rajan läheisyys vaikuttaa myös Kaakkois-Suomessa, sillä Venäjältä tuodaan ruotsalaista nuuskaa.

Aikuinen saa tuoda ulkomailta omaan käyttöön enintään 30 kappaletta 50 gramman rasiaa. Lahjaksi nuuskaa ei saa tuoda.

Rajan läheisyyden lisäksi perinteillä on vaikutuksena. Toisilla alueilla nuuska on pitkään kuulunut osaksi tupakkatuotteiden valikoimaa.

Nuuskaa käytti vuonna 2013 päivittäin 2,9 prosenttia 15–64-vuotiaista miehistä. Yleisintä nuuskaaminen oli 35–44-vuotiailla miehillä, joista 6,3 prosenttia ilmoitti nuuskaavansa päivittäin. Satunnaisesti nuuskaa käytti 3,8 prosenttia miehistä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.