T

Tagine: Tagine on marokkolainen pataruoka, jota voi verrata intialaiseen curryyn. Tagineen käytettävissä mausteseoksissa saattaa olla parhaimmillaan pari kymmentäkin eri maustetta.

Tagliatelle: Pastatyyppi. Kapeita nauhoja. Usein munapastana tai värjättynä. Tarjotaan bolognalaisen jauhelihakastikkeen kera. Vastine Roomassa ja etelämpänä on fettucine.

Tagliolini: Pastatyyppi. Tagliatellen ja taglierinin välimuoto. Tarjotaan keitoissa, joskus kastikkeen kera. Usein munapastaa.

Taikinoida: Peittää ruoka taikinalla ennen kypsennystä.

Talkkuna: Talkkunajauhot ovat kypsiä jauhoja, joita käytetään perinteisesti esim. viilin kera tai puurona. Talkkunaan käytetty vilja vaihtelee.

Tandoori: Sana tandoor tarkoittaa intialaista, erityisesti Punjabin alueella käytettyä suurta saviuunia. Ruokalajien nimissä sana on muodossa tandoori. Ruoka on useimmiten marinoitu eri tavoin maustetussa jugurtissa ja sitten paistettu kypsäksi tandoor- uunissa. Tandoori- maustetuissa ruoissa erottuvat voimakkaina kanelin ja neilikan maut. Maustesekoituksia on hyvin saatavilla valmiina mutta parhaimmillaan se on itse valmistettuna. Kotioloissa tai mökillä tandoor- uunin voi korvata avotulella sekä hiili- tai sähkögrilillä. Tavallisessa uunissakin tandooriruoat onnistuvat varsin kohtuullisesti.

Tapas: Espanjalainen kuuma tai kylmä pikkuruoka.

Tapenade: Ranskalainen oliivi-sardellitahna, jota voi käyttää esim. dippikastikkeena, leivän päällisenä tai tomaattien täytteenä.

Tapioca: Tunnettu myös nimellä maniokki, kassava ja brasilialainen nuolijuuri. Tapioca-suurimoita valmistetaan trooppisen kassavapensaan tärkkelyspitoisista juurista.

Taramasalata (taramosalata): Perinteinen kreikkalainen ruoka, jota tarjoillaan erityisesti kreikkalaisten suolapalojen eli mezzen osana tai alkuruokana. Se valmistetaan pehmeästä kalan mädistä valmistetusta tahnasta, vaalean maidossa liotetun leivän sisuksesta, kananmunan keltuaisesta, sitruunamehusta, viinietikasta sekä suolasta ja pippurista. Massa emulsioidaan majoneesin tapaan oliiviöljyllä. Tämä ruoka on laajalti omittu kansainvälisiin ruokapöytiin ja ravintoloihin ja siksi sen resepti ja laatu vaihtelevat suuresti. Aidoimmillaan autenttisella reseptillä valmistettuna erittäin maistuva seurusteluruoka tai alkupala.

Tarteletti: Pienessä leivosvuoassa paistettu voi- tai murotaikinaleivonnainen. Vuoat voidaan täyttää joko ennen paistamista tai sen jälkeen esimerkiksi muhennoksella, jäätelöllä tai hyytelöllä.

Terriini, patee, pasteija: Jauhetusta lihasta, kalasta tai kasviksista valmistettu murekeruoka,joka valmistetaan tavallisesti vuoassa, vesihauteesa.Kun ainekset kypsennetään voitaikina- tai paistotaikinakuoressa, on kyseessä patee ja pasteija.

Timbaali: Murekeruoka, joka kypsennetään korkeassa ja sileässä vuoassa vesihauteessa.

Tiristää: Uppopaistaa tai paistaa ruoka-aineen omassa rasvassa.

Toast Skagen: Alkuperältään tanskalainen voileipä, joka on päällystetty katkarvuilla, majoneesilla, tillillä ja kananmunalla.

Tofu: Juustomainen, soijapavuista tehty valmiste.

Tortellini: Pastatyyppi. Bolognan erikoisuus. Tarkoittaa mm. lihamassalla täytettyjä pikku renkaita. Käytetään samaan tapaan kuin ravioli. Vähän isommat renkaat ovat tortelli ja vielä isommat tortelloni. Tarjotaan liemessä tai kermakastikkeen kanssa juhlaruokana.

Tortilla: Lehdenohut paistinpannussa paistettu maissileipä. Tai talonpojan munakkaan tapainen espanjalainen perunamunakas.

Tosca, toska: Manteli-sokeri-voikuorrutus.

Tournedos: Noin 3 cm:n paksuinen paistettu tai pariloitu naudan sisäfileeviipaleesta valmistettu pihvi.

Transeerata: Paloitella tai viipaloida kypsä liha tarjottavaksi

Tryffeli: Voimakkaan makuinen maan alla kasvava multasieni. Tryffelillä voidaan tarkoittaa myös suklaatryffeliä, joka on kaakaojauheessa pyöritelty suklaamakeinen.

Tuoresuolata: Eli graavata. Käytetään kalan ja lihan lyhytaikaiseen säilytykseen tai maustamiseen.

Tuulihattu: Jäähtyneenä makealla tai suolaisella täytteellä täytettäviä sisältä lähes onttoja ilmavia leivonnaisia.

Täysleivittää: Kastaa raaka-ainen ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan, viimeiseksi korppujauhoihin. Sen jälkeen paistetaan paistinpannulla.

Lue myös:

    Uusimmat