Syyttäjä: Aarnio ohjeisti alaisensa puheita oikeudessa jo 2009

Aarnio-jutun syyttäjien mukaan Jari Aarnio antoi ohjeita todistajana kuullulle rikosylikonstaapelille ensimmäisessä virkarikosjutussaan jo 2009. Sama ylikonstaapeli on tukenut Aarnion kertomuksia parhaillaan käsiteltävässä huumejutussa.

- Täysin asiatonta menettelyä, valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen jyrähti salissa vanhasta jutusta.

Rikosylikonstaapeli on parhaillaan käsiteltävässä vyyhdissä syytteessä virkarikoksista ja hän on tukenut salissa Aarnion kertomuksia. Syyttäjät eivät pidä 46-vuotiaan ylikonstaapelin kertomuksia luotettavina.

Juuri nykykertomusten kyseenalaistamiseksi syyttäjät esittivät salissa vanhoja sähköposteja.

Esitutkinnan aikana Aarnion tietokoneen roskakorista löytyi sähköpostikirjeenvaihtoa Aarnion ja ylikonstaapelin välillä maaliskuussa 2009. 

Aarnio I
Ensimmäinen huumepoliisien rikosepäily nivoutui Virosta 2001 tuodun 8 kg amfetamiinierän ympärille. Maahantuoja otettiin kiinni, mutta huumerälle ei löytynyt vastaanottajaa.

Poliisissa liikkui tämän jälkeen epäilyjä, että vastaanottaja olisi ollut Helsingin huumepoliisin tiedottaja ja että tätä olisi varoitettu.

Oikeutta ei 2009-2010 lopulta käyty varoittamisesta, vaan siitä että mm. Aarnio ei vienyt poliisin piirissä liikkunutta suojeluepäilyä syyttäjän arvioitavaksi.

Toinenkin haara nivoutui tiedottajan suojeluepäilyihin. Huumejuttu oli siirretty krp:stä Helsingin huumepoliisin, mutta juttu ei huumepoliisissa selvinnyt. Oikeudessa puitiin tutkinnan laiminlyöntiä.

Kaikki Aarnion syytteet hylättiin ja valtaosa muistakin.

Tuohon aikaan ylikonstaapeli työskenteli keskusrikospoliisissa.

Ylikonstaapeli lähetti kertomuksensa Aarniolle, joka teki siihen joitain muutoksia.

Ylikonstaapeli kuittasi muutokset viestillä: ”OK..opettelen rungon valmiiksi ja muistan kyllä ne tärkeät asiat..

Keskiviikkona oikeussalissa viitattiin siihen, että kyse olisi valmistautumisesta oikeudenkäyntiin, mutta juttua puitiin salissa vasta marras-joulukuussa 2009. Sähköpostit on päivätty maaliskuuhun 2009, joten kyse saattoi olla hyvinkin esitutkinnasta.

Rikosylikonstaapelia kuultiin kuitenkin salissa vuonna 2009 puolustuksen todistajana.

Mitä Aarnio tiesi? 

Rikosylikonstaapelin muistiinpanoissa käsitellään Suomen ja Viron poliisin yhteisen FINESTO-ryhmän sisäisiä ongelmia.

Vanhan oikeudenkäynnin ydinkohtia oli se, että olivatko Aarnio ja krp:n silloinen rikosylikomisario Tuomo Koho keskustelleet amfetamiinilastin suojeluepäilyistä. Kohon mukaan näin oli tapahtunut, Aarnion mukaan ei.

Rikosylikonstaapelin kertomus tuki Aarnion kantaa.

Kuvassa ote rikosylikonstaapelin kirjoittamasta muistiosta (klikkaa suuremmaksi).

Nykyisten Aarnio-syyttäjien mukaan sähköpostien vaihto osoittaa, että Aarnio pystyi vaikuttamaan rikosylikonstaapelin kertomuksiin, eivätkä ne nytkään ole luotettavia.

Syyttäjät ovat huumejutussa lukuisia kertoja kyseenalaistaneet rikosylikonstaapelin kertomuksia.

Puolustukset ovat tietysti aivan eri mieltä.

”Täysin luonnollista”

Rikosylikonstaapelin asianajaja Jouko Pelkonen piti menettelyä täysin normaalina.

- Ennen kuin todistaja  nimetään, niin tietysti puolustuksen on tiedettävä mitä todistaja tietää asiasta. Se on täysin luonnollista.

Aarnion nykyinen asianajaja Riitta Leppiniemi toimi Aarnion avustajana jo tuolloin. - Minä olen tehnyt kysymykset. Päämieheni sanoi, että häntä voitaisiin kuulla, Leppiniemi sanoi.

Syyttäjät kysyivät rikosylikonstaapelilta miksi hänen piti ”opetella” kertomukset.

- Esitutkinnassa ei otettu minun kertomaani mukaan. Aarnion kommentit olivat lähinnä stilisointia. Puhuin oikeudessa valan vannoneena ja totta.

Vähän oikeudenkäynnin jälkeen rikosylikonstaapeli siirtyi krp:stä Helsingin huumepoliisiin.

- Krp:ssä oli aika tukalat paikat tämän jälkeen, hän sanoi.

Yksi Aarnio-jutun puolustusasianajajista paheksui syyttäjiä tiukkaan sävyyn näiden väitteistä vielä istunnon jälkeen oikeussalin ulkopuolella.

Keskiviikon istunnossa oli muutenkin poikkeuksellisen kireä tunnelma.

Lue myös:

    Uusimmat