Mainos

Syyte: 2000 kiloa räjähteitä katsastamattomassa kuormurissa – kuskilla ei ajo-oikeutta

Matinkylän räjähdyksen esitutkinta-aineisto ja syyte kertovat huolimattomasta räjähteiden käsittelystä laajemminkin.Esimerkiksi toukokuun lopussa Verycon Oy:n räjähteitä kuljetettiin kuorma-autossa, joka oli katsastamaton ja sitä kautta käyttökiellossa. Kuormurissa oli 2070 kiloa räjähteitä ja 1,3 kiloa nalleja sikin sokin.

Kuorma-autoa ajaneella Matinkylän räjähdejutun pääsyytetyllä ei ollut vaarallisten aineiden kuljetuslupaa ja autossa oli lainvastaisesti matkustaja.

Toukokuussa 2011 Vantaalla kuljetettiin pakettiautossa 300 kiloa räjähdysaineita ja nalleja.

Syytteen mukaan räjähteet ja nallit oli kuormattu läjiin sikin sokin päällekkäin osin suljetuissa, osin avonaisissa, sitomattomissa laatikoissa. Syyttäjän mukaan ajon aikana oli räjähdysvaara.

Tuona päivänä tehtiin räjäytys, jonka vastuuhenkilö oli kahden promillen humalassa.

Helmikuussa 2012 Mosapakantien teollisuushallissa ja pakettiautossa säilytettiin 1670 kiloa räjähteitä. ja nalleja vaikka mitään lupaa ollut. Syytteen mukaan suojaetäisyydet olivat riittämättömät moottoritiehen ja asuinrakennuksiin.

Verycon Oy:llä ei ollut lupaa hankkia tai kuljettaa räjähteitä, mutta silti niitä on sille myyty.

Matinkylän räjähdejutun oikeudenkäynnissä puidaan myös neljää muuta Vantaalla tapahtunutta räjähdeonnettomuutta, jossa kiviä sinkoitui teille ja asuntoympäristöön. Espoon Matinkylässä tapahtuneessa räjähdyksessä loukkaantui seitsemän ihmistä.

Syytteiden mukaan työturvallisuusmääräyksiä rikottiin, räjähdesuunnitelmia ei tehty

- Valitettavasti yksi syy on ollut se että on ollut tarkoitus saada työt tehtyä mahdollisimman ripeaästi ja tuottavasti, syyttäjä Mira Ovaskainen sanoo.

Eli raha?

- Ilmeisesti.

Jutun päätekijälle, 37-vuotiaalle räjähdetyönjohtajalle vaaditaan kolmen vuoden vankeustuomiota. Hänet on tuomittu huhtikuussa 2012 Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa vaarallisten aineiden kuljetusrikosesta, kulkuneuvon kuljettamisesta ajo-oikeudetta sekä liikenteen vaarantamisesta 50 päivän ehdolliseen vankeuteen.

Päätekijän asianajaja ei halunnut kommentoida syytteitä tänään.

Verycon Oy on asetettu konkurssiin viime vuoden syksyllä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.