Syövyttävätkö suojaputket vesijohtoja?

Olen kuullut, että vesijohtojen suojaputkena ainakin aikaisemmin käytetyssä punaisessa ohutseinäisessä "rypytetyssä" muoviputkessa olisi aineita, jotka reagoivat kupariputken kanssa siten, että siihen syntyy pieniä pistemäisiä syöpymiä ja vuotoja. Kuivausfirmojen kertoman mukaan em. suojaputket pitäisi kieltää, koska ne ovat olleet usein syypäitä vesivahinkoihin. Talossani on tällaiset suojaputket pintalaatan alapuolella, josta syystä minulla on "kylmä rinki" tietyssä paikassa. Voisiko ongelma rajoittua hikoileviin kylmävesiputkiin, joiden pinnalla oleva vesi, kupari ja muovi yhdessä saisivat aikaan tämän ilmiön?

Ensinnäkin yleensä kuparilla vedetyt vesijohdot ovat katossa. Lattian sisällä betonissa olevat vesijohdot ovat muovia muovisessa suojaputkessa, josta tässäkin tapauksessa uskon olevan kyseen. Normaalisti jos kupariputkia asennetaan betoniin, (esim.lattialämmitys) se tehdään jo valmiiksi muovipäällystetystä kupariputkesta (Finkoplast), eikä tällöin epägalvaanisesta parista ole pelkoa. Kupari ja muovi (esim.pvc) eivät reagoi. En myöskään ole kuullut että olisi olemassa jokin muovilaatu tai edes "susierä" jotain muovivalmistetta, joka näin tekisi. Nykyään muovi on syrjäyttänyt lattialämmityksissäkin kuparin.

Itse en ole moisesta ongelmasta kuullut, enkä siitäkään, että ko. suojaputkea olisi vedetty kupariputkien päälle, mikäli tarkoitat esim. Upolet-vesijohtojen suojaputkena käytettävää muoviputkea. Nykyisin rakenteiden sisällä, esim. läpivienneissä, kuparien suojana tulisi olla paloluokiteltua materiaalia. En tiedä koska talosi on rakennettu, mutta jos lattiavalun sisässä on viety suojaputkessa vesijohtoa, uskon sen todellakin olevan muovia. Toisaalta olen kyllä törmännyt suurempiinkin kummallisuuksiin rakentamisen saralla.

Rauhoitat itsesi parhaiten kysymällä suojaputken valmistajalta, onko sillä vaikutusta kupariin "huokoistavassa" mielessä, mutta enpä usko että on. Toisaalta kupariputkiesi laatu saattaa olla kyseenalainen. Mikäli et ole kunnallistekniikan piirissä ja otat vetesi esim. kaivosta, saattaa syy kuparin pistesyöpymiin löytyä juuri siitä, mikäli tällaisesta ongelmasta olisi kyse. Varsinkin keväisin saattaa vesi olla erittäin rautapitoista ja aiheuttaa ajanmittaan ko. vaivaa. Kunnallistekniikan piirissä se on harvinaisempaa, joskaan ei tavatonta, sillä vesilaitoksilla tarkkaillaan veden kovuutta. (PH)

On kokonaan eri asia, jos vesijohdoistasi näyttää hikoilevan vesipisaroita, etenkin lämpimillä ilmoilla, tai esim. saunomisen jälkeen kun olet juoksuttanut kylmää vettä. Tällöin huoneilmasi suhteellinen kosteus saattaa olla poikkeuksellisen suuri ja kondensoituminen on todennäköistä. Lämmin ilma sitoo itseensä kosteutta, ja se tiivistyy kylmään vesijohtoputken pintaan. Ei se putken sisältä tule. Ongelmasta pääset eroon eristämällä kylmävesijohtosi.

Kysyin asiaa sekä putkiliikkeen että kuivausfirman miehiltä, eivätkä hekään olleet ikinä törmänneet moiseen ongelmaan, huolimatta siitä, että työskentelevät näiden asioiden kanssa päivittäin. Hieman ihmettelen mainitsemiesi "asiantuntijoiden" vastausta suojaputken kieltämisestä ja vesivahingon aiheuttamisesta. Mikäli sinulla ei ole muuta syytä pelätä vesivahinkoa kuin näiden miesten lausunto ja kondensio-ongelmat, joista toivottavasti pääset nopeasti eroon eristämällä, nuku yösi rauhassa.

PS. Olethan tarkistanut ettei esim. vesimittarin jälkeen ennen kupariputkiasi ole mitään kuparia jalompaa metallia putkiyhteissäsi, sillä niin kuin muistamme: epäjalompi syöpyy!

Lue myös:

    Uusimmat