Syöpäuhka säikäytti: Coca-Colan resepti muuttuu!

Amerikkalaisen voittoa tavoittelemattoman, kuluttajien elintarviketurvallisuutta vahtivan organisaation tutkimus paljasti yhteyden kola-juomien värinaineen ja syöpäriskin välillä.

The Center for Science in the Public Interest CSPI:n tuoreen tutkimuksen mukaan tunnetuihin kola-virvoitusjuomiin lisättävä yhdiste 4-metyyli-imidatsoli aiheuttaa ihmisillä syöpää. Samaan loppupäätelmään pääsi jo viime keväänä WHO:n kansainvälinen syöpätutkimuskeskus (IARC), joka luokitteli sokerikulööri E150d:n mahdollisesti ihmiselle syöpää aiheuttavien aineiden joukkoon. Sokerikulööriä lisätään tunnettuihin kolajuomiin, kuten Coca-Colaan sekä Pepsiin. 4-metyyli-imidatsoli on sokerilkulöörin ei-toivottu jäämä ja sen pitoisuuksia valvotaan elintarvikelaissa.

Syöpävaara etiketteihin – Coca-Cola perääntyi

Virvoitusjuomateollisuus onkin nyt ajautunut melkoisiin ongelmiin, sillä muun muassa Kalifornian osavaltio luokitteli 4-metyyli-imidatsolin tunnetuksi karsinogeeniksi eli syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Luokituksen vuoksi virvoitusjuomavalmistajat joutuvatkin nyt laittamaan Kaliforniassa kola-juomiensa etiketteihin ison varoituksen syöpävaarasta.

– Tämä ei ole mitään muuta kuin CSPI:n peloittelutaktiikka ja heidän väitteensä ovat naurettavia, kommentoi amerikkalaisen virvoitusjuomayhdistyksen edustaja virallisessa tiedotteessaan.

Myös Amerikan elintarviketurvallisuusvirasto FDA on epäilevällä kannalla CSPI:n väitteistä. FDA:n mukaan ihmisen täytyisi juoda päivittäin tuhansia tölkkejä kolajuomia, ennen kuin vaaralliset raja-arvot ylittyisivät

Joka tapauksessa, Coca-Cola Company on nyt päättänyt muuttaa suosikkijuomansa reseptiä niin, ettei etiketeissä tarvitse varoitella syövästä. Yhtiö alkaakin käyttää juomissaan uutta väriaineyhdistettä, jossa 4-MI -arvot ovat huomattavasti pienemmät. Coca-Colan mukaan juomien maku ei kuitenkaan muutu millään lailla.

Lähde: Npr.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja