Mainos

Syöpäriski väheni Kärkölässä

Uusimmat tutkimustulokset näyttävät, ettei kärköläläisillä ole enää tavallista suurempaa syöpäriskiä. Vuosikymmenten takaiset pohjavesisaateet on saatu kuriin.

Kärköläläisten riski sairastua syöpään on palautunut normaaliksi, kun kuntaan rakennettiin uusi pohjavedenottamo saastuneen tilalle. Tiirismaan kansanterveystyön kuntayhtymän ylilääkäri Pentti Lampi pitää uusinta tutkimustulosta erittäin merkittävänä Kärkölän 5000 asukkaalle.

Syöpärekisterin mukaan kärköläläisillä oli lisääntynyt vaara sairastua imusolmuke- ja pehmytkudossyöpiin vuosina 1972-86. Tuolloin kunnan vedenottamo oli puunkyllästysaineen saastuttama, ja kloorifenoleita esiintyi runsaasti myös läheisen Valkjärven kaloissa.

Kun Kärkölässä havahduttiin pohjavedenottamon saastumiseen vuonna 1987, ylittyi sallittu kloorifenolipitoisuus vesijohtovedessä 7-14-kertaisesti. Pohjavedestä löytyi puun sinistymisenestoainetta 56000-190000 mikrogrammaa litrassa, kun ihmiselle terveelliseksi oli määritelty korkeintaan 10. Syypään etsinnästä jäi korkeimmassa oikeudessa lopputulokseksi se, että pohjaveden saastuminen aiheutui Koskisen-yhtiön sahan palosta vuonna 1976.

Saasteita jo 1960-luvulta

Kansanterveyden tutkijat ovat kuitenkin päätelleet pohja- ja vesianalyysien avulla, että juomavesi alkoi saastua 1970-luvun alussa, mahdollisesti jo 1960-luvun lopussa. Väestö sai kloorifenoleita myös kaloista. Saastuneen juoman ja ruoan vaikutuksista tehtiin ensimmäinen syöpäselvitys 15 vuotta sitten.

Ylilääkäri Lampea ja Suomen Syöpärekisterin tutkijoita kiinnosti, mitä Kärkölässä on sittemmin tapahtunut. Saasteiden vuosiksi luettiin 1972-86, minkä ajan tietoja vertailtiin sekä aiempaan että myöhempään 15-vuotisjaksoon. Tieteellistäkin mielenkiintoa Ennen vuotta 1971 Kärkölän syöpälukemat vastasivat tilannetta Tampereen yliopistosairaalan koko vastuualueella.

Seuraavalla tutkimusjaksolla pehmytkudossyövät ja imusolmukesyövät yleistyivät Kärkölässä selvästi. Muissa syöpälajeissa ei ollut tilastollisesti merkitsevää eroa.

Tutkimuksen mukaan imusolmukesyövän vaaraa kasvattivat sekä saastuneen veden juonti että kalojen syönti. Pehmyskudossarkoomien yleistymisellä havaittiin yhteys vain juomavesialtistukseen. Sitten vuoden 1987 on syöpävaara palautunut Kärkölässä normaaliksi. Minkään tutkitun syövän ilmaantuvuus ei ole tavanomaista suurempi.

Tuloksissa on tieteellisesti mielenkiintoista se, että kärköläläiset ovat äidinmaito- ja rasvatutkimusten perusteella altistuneet vain kloorifenolille. Syöpäriski kasvoi siis myös ilman supermyrkkyjä, dioksiinia ja furaania.

Eläinkokeitten perusteella syövän synty tiedetään monivaiheiseksi prosessiksi. "Kärkölän ihmiskoe" vahvisti tämän käsityksen: Kloorifenoli näyttää toimivan promoottorina eli syövän kehittymisen edistäjänä. Kun altistus päättyy, syöpävaara palautuu keskivertotasolle.

-Kunta ehkäisi syöpäongelmaa rakentamalla uuden vedenottamon, tiivistää ylilääkäri Lampi.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja