Mainos

Sylkinäyte postissa ulkomaille – näin helposti sukujuuria voi nykyään selvittää

5:33

Sukututkimusta voi nykyään tehdä lähettämällä omaa sylkeään postissa ulkomaille. Näytettä verrataan muihin eläviin ihmisiin.

Monilla on sukututkimuksesta pölyttynyt kuva, mutta DNA-testien yleistyminen on tuonut siihen aivan oman mausteensa. Suomessa DNA-testejä on hyödyntänyt runsaan kymmenen vuoden aikana jo reilut 10 000 suomalaista.

Alkuun pääsee yksinkertaisesti tilaamalla netistä tutkimukseen tarvittavan näytepaketin. Käytössä on joko sylki- tai poskisolutesti.

– Eli esimerkiksi poskesta elävältä ihmiseltä kuopsutetaan vähän poskisoluja. Se (näyte) lähetetään Amerikkaan, jossa nämä palveluntarjoajat ovat. He käsittelevät sitä DNA:ta ja vertailevat sitä muiden elävien ihmisten vastaaviin testeihin, filosofian tohtori, geneettisestä sukututkimuksesta kirjan kirjoittanut Marja Pirttivaara kertoo Huomenta Suomessa.

– Sieltä sitten päätellään isälinjoja ja äitilinjoja ja niin sanottuja etäserkkuja – kaikkia mahdollisia linjoja.

Ensimmäisen DNA-testinsä seitsemän vuotta sitten tehnyt Ahti Kurri oli onnistunut jäljittämään sukuaan perinteisillä tutkimusmenetelmillä 1600-luvun loppuun asti.

– Enkä kirjallisen materiaalin perusteella varmasti pidemmälle ehkä pääsekään. Geneettinen sukututkimus taas kertoo juuristamme geneettiseen aatamiin ja eevaan asti, jolloin voin sanoa, että olen päässyt loppuun asti, Kurri kertoo.

– Voisin sanoa, että varmasti 90 prosenttia perinteiseen sukututkimukseen tarvittavasta tiedosta, jota ennen löytyi vain arkistoista, saa nykyisin kotiin tietokoneellensa, Kurri lisää.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja