Sylkinäyte postissa ulkomaille – näin helposti sukujuuria voi nykyään selvittää

Sukututkimus DNA:n avulla yleistyy 5:33

Sukututkimusta voi nykyään tehdä lähettämällä omaa sylkeään postissa ulkomaille. Näytettä verrataan muihin eläviin ihmisiin.

Monilla on sukututkimuksesta pölyttynyt kuva, mutta DNA-testien yleistyminen on tuonut siihen aivan oman mausteensa. Suomessa DNA-testejä on hyödyntänyt runsaan kymmenen vuoden aikana jo reilut 10 000 suomalaista.

Alkuun pääsee yksinkertaisesti tilaamalla netistä tutkimukseen tarvittavan näytepaketin. Käytössä on joko sylki- tai poskisolutesti.

– Eli esimerkiksi poskesta elävältä ihmiseltä kuopsutetaan vähän poskisoluja. Se (näyte) lähetetään Amerikkaan, jossa nämä palveluntarjoajat ovat. He käsittelevät sitä DNA:ta ja vertailevat sitä muiden elävien ihmisten vastaaviin testeihin, filosofian tohtori, geneettisestä sukututkimuksesta kirjan kirjoittanut Marja Pirttivaara kertoo Huomenta Suomessa.

– Sieltä sitten päätellään isälinjoja ja äitilinjoja ja niin sanottuja etäserkkuja – kaikkia mahdollisia linjoja.

Ensimmäisen DNA-testinsä seitsemän vuotta sitten tehnyt Ahti Kurri oli onnistunut jäljittämään sukuaan perinteisillä tutkimusmenetelmillä 1600-luvun loppuun asti.

– Enkä kirjallisen materiaalin perusteella varmasti pidemmälle ehkä pääsekään. Geneettinen sukututkimus taas kertoo juuristamme geneettiseen aatamiin ja eevaan asti, jolloin voin sanoa, että olen päässyt loppuun asti, Kurri kertoo.

– Voisin sanoa, että varmasti 90 prosenttia perinteiseen sukututkimukseen tarvittavasta tiedosta, jota ennen löytyi vain arkistoista, saa nykyisin kotiin tietokoneellensa, Kurri lisää.

Lue myös:

    Uusimmat