Syksyn herkkumenu

Syksy on herkkusuiden juhla-aikaa! Parhaat syysherkut valmistetaan marjoista, sienistä, juureksista ja muista kauden raaka-aineista. Aterian aloittaa samettinen sienikeitto, pääruokana herkutellaan kunnon pihvejä ja makeaksi lopuksi ihana marja-marenkikakku.

Syksyn paras alkuruoka on yksinkertainen ja maukas sienikeitto. Maija Silvennoisen eksoottinen sienikeitto maistuu kookokselle ja timjamille.

Sieni-kookoskeitto

2 rkl öljyä
3 dl hienonnettuja sieniä (0,5 l kokonaisia)
1 sipuli hienonnettuna
1 tl timjamia
1-2 tl curryä
suolaa
3 rkl vaaleaa suurustetta
4 dl kookosmaitoa
4 dl vettä

Kuullota öljyssä sienet, sipuli, timjami ja curry ja mausta suolalla. Lisää joukkoon kookosmaito ja vesi.

Hauduta miedolla lämmöllä 15 minuuttia välillä sekoittaen.

Paistettu entrecote ja lämmin metsäsieni-perunasalaatti

Pääruokana herkutellaan kunnon pihvejä. Tuhtien pihvien lisukkeena maistuu kasviksilla höystetty metsäsieni-perunasalaatti.

4 härän entrecote-pihviä

Lämmin metsäsieni-perunasalaatti:
300 g pieniä kypsiä perunoita
5 dl metsäsieniä
1 sipuli
200 g lehtikaalia tai valkokaalia
100 g vihreitä pakastepapuja
tilkka kuivaa sherryä
2 rkl voita
tilkka rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria

Ota lihat huoneen lämpöön hyvissä ajoin. Mausta ne suolalla ja mustapippurilla.

Valmista lisäke. Viipaloi perunat ja hienonna metsäsieniä hieman. Kuori ja hienonna sipuli. Paista sieniä ja sipulia voissa pannulla. Mausta sherryllä ja lisää mukaan perunat, kaalit ja pavut. Paista hetki ja mausta suolalla ja pippurilla.

Lämmitä pannu kuumaksi. Paista entrecote-pihvejä tilkassa rypsiöljyä noin kolme minuuttia per puoli.

Marenki-marjakakku

Ihanan syysaterian kruunaa upea marenki-marjakakku. Valmista kakun täyte oman makusi mukaan joko tuorejuustosta tai maitorahkasta. Koristele koko komeus tuoreilla marjoilla.

Pohja:
4 munanvalkuaista
0,25 tl väkiviinaetikkaa
2 dl erikoishienoa sokeria

Kakkutäyte:
2 dl kuohukermaa
5 rkl sokeria
2 dl rahkaa tai tuorejuustoa
2 rkl aitoa vaniljasokeria
2 tl tuoretta minttua
0,5 dl tuoreita marjoja

Laita uuni lämpenemään 125-asteeseen. Erottele huolellisesti munanvalkuaiset keltuaisista. Vatkaa valkuaiset ja etikka kuivassa ja puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista kunnes vaahto on kovaa ja kiiltävää.

Levitä marenkivaahto kahdeksi pyöreäksi levyksi leivinpaperille vuoratulle pelille. Paista marenkilevyjä uunissa noin 45 minuuttia tai kunnes tuntuvat kevyiltä ja irtoavat hyvin leivinpaperista. Anna marenkilevyjen jäähtyä.

Vaahdota kuohukerma sokerin kanssa. Sekoita joukkoon muut aineet marjoja lukuunottamatta.

Laita yksi marenkilevy tarjoiluvadille. Laita puolet täytteestä päälle ja puolet marjoista. Nosta toinen marenkilevy päälle ja levitä loput täytteestä levylle. Ripottele marjat pinnalle ja nauti.

Kasaa kakku juuri ennen nauttimista. Muista säilyttää marenkilevyjä kuivassa paikassa peitettynä.

Teksti ja kuvat: MTV3

Lue myös:

    Uusimmat