Suurlähettiläs MTV:lle: "Levottomuuksia osattiin odottaa, mutta tapahtumat olivat monelle järkytys"

MTV Uutiset tavoitti Suomen Yhdysvaltain-suurlähettilään vain muutaman minuutin sen jälkeen, kun ulkonaliikkumiskielto oli astunut voimaan. Mellakoitsijoiden tunkeutuminen kongressiin on vaikuttanut myös Suomen suurlähetystön toimintaan Washingtonissa.

–Tärkein tehtävämme on luoda tilannekuva ja raportoida se valtiojohdolle, sanoo suurlähettiläs Mikko Hautala.

– Ulkonaliikkumiskielto aiheutti myös käytännön toimenpiteitä. Henkilökuntaa oli varoitettava ja suunniteltava, miten liikutaan, kertoo suurlähettiläs Hautala.

Suurlähettiläs sanoo, että liikehdintää ja levottomuutta osattiin toki odottaa, mutta silti lopputulos oli yllättävä.

– Kyllä se on monelle järkytys täällä Yhdysvalloissa, kuinka demokraattista vallanvaihtoprosessia on tönäisty, arvioi suurlähettiläs Hautala.

– Tämä vaikuttaa myös Joe Bidenin virkaanastujaisten valmisteluihin. Valmistelut saavat uudenlaista sävyä, sanoo Hautala.

Kahtia jakautunut maa

Capitol Hillin tapahtumat kertovat omalla tavallaan siitä, minkälainen maa Yhdysvalloista on tullut.

– Tämä on jälleen yksi osoitus siitä, kuinka vaikeasti jakautunut tämä kansakunta on sekä poliittisesti että henkisesti, sanoo suurlähettiläs Hautala.

Suurlähettiläs arvioi, että tapahtumat johtavat itsetutkiskeluun molemmilla puolilla, sillä eteenpäin on jatkettava.

– Pahoin pelkään, ettei helppoja tai nopeita ratkaisuja ole. 

Vanha demokratia

Yhdysvallat on vanha demokratia, jolla on vahva perustuslaki. Ulkovalloilla ei ole juuri mitään tehtävissä tässä tilanteessa. 

– Heidän on itse kansakuntana löydettävä tie eteenpäin, en lähtisi neuvoja antamaan.

Suurlähettiläs muistuttaa kuitenkin, että suomalaistenkin on syytä myötäelää tilannetta.

– Se ei ole suinkaan samantekevää, miten demokratian tila Yhdysvalloissa kehittyy ja mihin suuntaa maa kulkee, sillä on suuri merkitys myös Suomelle.

Yhdysvaltojen merkittävän maailmanpoliittisen aseman vuoksi maan sisäisten asioiden vaikutus ulottuu kauas rajojen ulkopuolelle.

– Sillä voi sanoa olevan systeemistä vaikutusta. Sillä on painoarvoa suurvaltojen välisissä suhteissa. Sillä on paljon kansainväliseen elämään ulottuvia heijastusvaikutuksia, kuvailee suurlähettiläs.

Lue myös:

    Uusimmat