Suurläänien pääkaupungeista sopu hallituksessa

Markku Pohjanmäki Turku, Hämeenlinna ja Mikkeli ovat tulevien uusien suurläänien pääkaupungit. Asia on varmistunut hallituksen sisällä. Hallitus päättää pääkaupungeista helmikuun alussa.

Kokoomus ja SDP jakavat uudet maaherrapaikat keskenään. Todennäköistä on, että nykyiset maaherrat eivät jatka uusissa viroissa.

Suomen vanhin läänin pääkaupunki Turku pitää pääkaupunkiasemansa myös tulevassa Länsi-Suomen läänissä. Muut ehdokkaat Vaasa ja Tampere voivat vain todeta, että näin se on.

Sekä historia, hallinnollinen kokemus että hallituksen sisäiset voimasuhteet pitävät Turun pääkaupunkina. Tampereen mahdollisuudet menivät jo oikeastaan siinä, kun hallintoministeri ilmoitti, että uusilla kaupungeilla ei ole mahdollisuutta suurläänien pääkaupungiksi.

Hallituksen sisällä on päästy ratkaisuun myös muiden suurläänien pääkaupungeista. Kuopiolaiset ja joensuulaiset saavat maksaa lääniuudistuksen vastustamisesta ja katsoa vierestä, kun Mikkeli valitaan Itä-Suomen läänin pääkaupungiksi.

Helsingillä ei ole suuria tarpeita läänin pääkaupungiksi enää sen jälkeen, kun läänien vallankäyttö on hajautettu elinkeinokeskuksiin. Niinpä Hämeenlinna pysyy läänin pääkaupunkina.

Kaikki kolme uutta suurlääniä saavat tuoreet maaherrat. Näin myös Pirkko Työläjärvi saa lähteä Turun maaherranasunnostaan. Itä-Suomeen nimitetään sosiaalidemokraatti. Ei välttämättä poliitikko - virkamieskin käy.

Jos nykyjako säilyy, niin Länsi-Suomi on demarimaaherran lääni ja Etelä-Suomi kokoomuslaisen. Molempiin voi ilmestyä uusi naismaaherra. Viime kädessä nimitykset ratkaisee tasavallan presidentti.

Elinkeinokeskusten johtajat valitaan helmikuun lopulla ja maaherrat maaliskuussa. Uusi läänijako astuu voimaan syyskuun ensimmäisenä päivänä tänä vuonna.
(MTV3-Seitsemän Uutiset)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat