Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suuri rasvasota - valitse puolesi!

Lehtikuva/Markku Ulander
Lehtikuva/Markku UlanderMTV3 Oyj/Lehtikuva,2010
Julkaistu 03.10.2010 15:00(Päivitetty 04.10.2010 09:54)

Meidät on opetettu karttamaan kovia rasvoja ja suosimaan kasvirasvalevitteitä ja kasviöljyjä. Moni on ymmällään viime aikoina puhjenneen "rasvasodan" keskellä. Asian selventämiseksi Studio55.fi esittelee rinta rinnan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen viralliset suositukset sekä eläinrasvojen puolestapuhujien kannan lääkäri Antti Heikkilän kertomana.

Painonhallinta

Pekka Puska, THL

Ylipaino ja lihavuus lisäävät monien tautien riskiä. Painonhallinta on energian saannin (ruuan energiamäärä) ja energian kulutuksen (fyysinen aktiivisuus ja perusaineenvaihdunnan taso) tasapaino.

Tärkeää painonhallinnassa ja varsinkin laihdutuksessa on välttää energiatiheitä ruokia ja suosia vihanneksia ja kasviksia. Rasvan määrää yleisesti vähentämällä voi vähentää energiansaantia ja sitä kautta auttaa painonhallintaa. Sydän- ja verisuonitautien ehkäisyn kannalta tärkeä nimenomaan rasvan laatu. Niinpä tyydyttynyttä rasvaa vähennettäessä se kannattaa korvata erityisesti pehmeillä rasvoilla.

Antti Heikkilä

Totuus on yksinkertainen: ilman insuliinia kukaan ei liho. Insuliinitaso nousee, kun ihminen syö hiilihydraatteja. Hiilihydraatit puolestaan muuttuvat rasvaksi elimistössä. Rasvan syöminen ei siis vaikuta insuliinitasoon mitenkään. Tämä on ihan perusfysiologiaa.

Kolesteroli

Lehtikuva/Jarno Mela
Lehtikuva/Jarno MelaMTV3 Oyj/Lehtikuva,2010

Pekka Puska, THL

Veren pahanlaatuisella, niin sanotulla LDL-kolesterolilla on keskeinen merkitys verisuonten ahtautumisprosessissa, joka on nykyisten vakavien sydän- ja verisuonitautien (kuten sepelvaltimotaudin ja aivohalvauksen) taustalla. Eri maissa tehdyt huolelliset ravintotutkimukset osoittavat yhtäpitävästi, kuinka ruokavalion kovat rasvat, niin sanotut tyydyttyneet rasvat, nostavat veren LDL-kolesterolin tasoa, kun taas pehmeät rasvat ja erityisesti niin sanotut monityydyttymättömät rasvat laskevat veren kolesterolia.

Vaikka ruokavalion ja tautien välisen suoran yhteyden osoittaminen on vaikeaa, useat yhteenvedot tällaisista tutkimuksista osoittavat vakuuttavasti, kuinka siirtyminen kovista rasvoista pehmeisiin vähentää tautiriskiä.

Antti Heikkilä

Kolesteroli on luonnonaine ja tärkeä elimistölle. Terveyteen sillä ei ole mitään merkitystä. Sekä korkea- että matalakolesterolitasoiset ihmiset sairastuvat yhtä lailla.

On olemassa selvä näyttö siitä, että mitä alhaisempi kolesteroli, sitä suurempi riski sairastua alzheimerin tautiin. Lisäksi ihmisillä, joilla on normaalisti alhainen kolesteroli, on enemmän sydänkohtauksia.

Kolesterolia alentava lääke ei siis vie riskiä pois. Kolesteroli on ainoastaan riskitekijä, ei syy ongelmiin.

Sydän- ja verisuonitaudit

Lehtikuva/Martti KainulainenLehtikuva/Martti KainulainenMTV3 Oyj/Lehtikuva,2010

Pekka Puska, THL

Nykyisten sydän- ja verisuonitautien taustalla on verisuonten ahtautuminen eli niin sanottu ateroskleroosi. Sen seurauksena tulevat vakavat tautimuodot ovat erityisesti sepelvaltimotauti ja sydäninfarkti sekä aivohalvaus.

Ruokavalio vaikuttaa voimakkaasti veren rasva-arvoihin ja verenpaineeseen. Veren kolesterolia laskee siirtyminen kovista eli tyydyttyneistä rasvoista pehmeisiin eli monityydyttymättömiin rasvoihin sekä ruuassa olevan kolesterolin vähentäminen ja kasvisten, hedelmien ja marjojen kuidun saannin lisääminen sekä myös kasvistanolin ja -sterolin nauttiminen. Kalaöljyt ja niiden sisältämät niin sanotut omega3-öljyt vaikuttavat edullisesti veren rasva-arvoihin.

Antti Heikkilä

Sydänperäisiä äkkikuolemia tapahtuu ihmisille, joilla on täysin normaalit verisuonet. Myös ne, joiden verisuonet ovat kalkkeutuneet, voivat elää pitkään, sillä tilalle kasvaa uusia verisuonia.

Jos katsotaan verisuoniin kerääntyvää kalkkia, siinä ei ole juurikaan kolesterolia, vaan eniten monityydyttämätöntä rasvaa eli "terveysrasvaa". Tämä analyysi on julkaistu jo 1990-luvun alussa, mutta se jätetty huomioimatta.

Kakkostyypin diabetes

Lehtikuva/Heikki SaukkomaaLehtikuva/Heikki SaukkomaaMTV3 Oyj/Lehtikuva,2010

Pekka Puska, THL

Tyyppi 2 diabeteksen ehkäisyn suuresta mahdollisuudesta saatiin vahva näyttö suomalaisesta diabeteksen ehkäisytutkimuksesta. Vastaava tulos on saatu myös USA:sta ja Kiinasta.

Kun tavallisia korkeariskisiä suomalaisia ohjattiin liikkumaan ja suositeltaviin terveellisiin ruokavalintoihin, voitiin hyvin pian havaita, että tutkimusryhmässä ilmaantui noin 60 % vähemmän uusia diabetestapauksia kuin vertailuryhmässä. Liikunnan ohella avainasemassa oli ruuan energiamäärän vähentäminen, kasvisten käytön lisääminen ja siirtyminen kovista pehmeisiin rasvoihin. Muutosten seurauksena tutkimusryhmän painon kehitys oli jonkin verran edullisempi kuin vertailuryhmän.

Antti Heikkilä

Diabetes on hiilihydraattiaineenvaihdunnan sairaus. Tilanteeseen voi vaikuttaa tehokkaasti vähentämällä ravinnon hiilihydraattien kokonaismäärää. Sen seurauksena insuliinituotanto laskee. Elimistö palaa vähitellen normaalitilaan ja lääkkeitä ei tarvita.

Aivojen hyvinvointi

Lehtikuva/Antti Aimo-KoivistoLehtikuva/Antti Aimo-KoivistoMTV3 Oyj/Lehtikuva,2010

Pekka Puska, THL

Aivojen hyvinvointiin vaikuttavat yleensä terveet elintavat ja vireä elämä. Väestön ikääntyessä ovat dementia ja niin sanottu Alzheimerin tauti lisääntyneet. Uusimmat tutkimukset ovat osoittaneet, että niidenkin taustalla on paljolti samoja riskitekijöitä kuin kansantaudeissamme. Niiden ehkäisemiseksi kannattaa syödä terveellisesti, liikkua riittävästi, välttää tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä.

Antti Heikkilä

Aivot ovat koostumukseltaan rasvaa, ja ne tarvitsevat uudistuakseen eläinperäisiä rasvoja.

Lisää aiheesta:

20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luuletHyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaaJo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolellaSyöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinollaViisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessaHikoilu on kiinni koosta, ei sukupuolesta
Studio55

Tuoreimmat aiheesta

Studio55
  • 06.03.201706:15
    Studio55

    20 todistetta, että sinulla menee paremmin kuin luulet

  • 02.03.201708:06
    Studio55

    Hyvää Elämää -ohjelma jatkaa terveyden tiellä – Studio55.fi-sivujen päivitys lakkaa

  • 02.03.201706:15
    Syöpä

    Jo viiden kilon ylipaino voi nostaa syöpäriskiä puolella

  • 01.03.201719:30
    Studio55

    Syöpäpotilaan hiustenlähtö vähenee tutkitusti tällä keinolla

  • 01.03.201706:15
    Studio55

    Viisi merkkiä siitä, että olet pitkäkestoisessa parisuhteessa