Suuri häätutkimus 2010: Perinteitä arvostetaan häissä

Tutkimus paljasti, että varsinkin nuoret hääparit kunnioittavat perinteitä ja haluavat ne osaksi hääjuhlaansa. Lue Suuren häätutkimuksen 2009 -tulokset!

Perinteet ovat kunniassa häiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Kesä on suosituin vuodenaika häille, kirkollisen vihkimisen kannatus on vankka ja lähes kaikissa häissä morsiuspari leikkaa hääkakun yhdessä.

Muun muassa nämä faktat ilmenevät Suuren häätutkimuksen tuloksista, jotka julkaistiin Häät&Rakkaus-messuilla 15.10. Helsingin Messukeskuksessa. Suuri häätutkimus toteutettiin häät.fi-sivustolla heinä-syyskuun aikana ja siihen vastasi yhteensä 1057 morsianta ja sulhasta.

Rakkaus, romantiikka ja lapset ovat tärkeimmät syyt mennä naimisiin. Avoimissa vastauksissa yleisimpien syiden lisäksi listattiin myös muun muassa juridiset edut avioliitossa verrattuna avoliittoon, lesken eläke, hyvät bileet ja perintö syiksi avioliittoon.

Sulhanen vuokraa puvun, morsian ostaa oman

Avioon menevistä sulhasista puolet vuokraa puvun häihin, kun noin kolmannes (37 %) ostaa oman puvun. Morsiamista kuitenkin yli puolet (52 %) ostaa oman puvun.

Morsian pukeutuu häissä yleisimmin taitettuun valkoiseen (luonnonvalkoinen, kermanvärinen, luunsävyinen, pehmeänsävyinen) (50 %) hääpukuun. Hääkimpun suosituimmat värit ovat valkoinen ja punainen.

Yli puolet (53 %) morsiamista ei käytä huntua ja lähes kaikki (94 %) teettävät hääkampauksen ja sen suunnittelun ammattilaisilla. Puolet vastaajista (51 %) aikoo olla häädieetillä.

Timanttisormus on suosituin

Noin puolet vastaajista (49 %) suosii sormuksensa materiaalina valkokultaa ja 40 % keltakultaa. Suurin osa (69 %) haluaa timanttisormuksen, kun taas mieluummin muilla kivillä koristellun sormuksen ottaa 15 % vastaajista.

Nuoret suosivat hääperinteitä

Sellaiset hääperinteet kuin polttareiden juhliminen, kimpunheitto, hääpuheet ja morsiamenluovutus isältä sulhaselle ovat selkeästi yleisempiä sen mukaan, mitä nuoremmasta hääparista on kysymys.

Suuressa häätutkimuksessa vastaajat luokiteltiin neljään kategoriaan ikänsä perusteella: alle 25-vuotiaisiin, 25–34-vuotiaisiin, 35–44-vuotiaisiin ja yli 45-vuotiaisiin. Häävalssin tanssiminen sen sijaan on lähes yhtä suosittu kaikissa ikäryhmissä (noin kaksi kolmasosaa vastaajista).

Suuren häätutkimuksen toteutuksesta vastasivat häät.fi (MTV3.fi Helmi ja HÄÄT-lehti) yhteistyössä Suomen Messujen kanssa. Suuri häätutkimus toteutettiin häät.fi-sivustolla heinä-syyskuun aikana.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja