Suunnitelmissa viinanhakureissu Viroon? Valmistaudu näyttämään häävieraslista

Suomalaisten ulkomailta tuomia viinakuormia aletaan syynätä entistä tarkemmin, kun valmisteverotuslaki muuttuu heinäkuun alussa.  

Muutoksen myötä tulli voi alkaa jälkeenpäin kysellä suurten viinalastien perään. Samalla tulevat voimaan uudet ohjearvot.  

Kuluttajan onkin jatkossa mietittävä entistä tarkemmin, kuinka paljon Suomeen voi verovapaasti viinaa rahdata.  

 

Toisesta EU-maasta saa tuoda alkoholia verovapaasti omaan käyttöön. Mitä omalla käytöllä tarkoitetaan?  

Alkoholijuomat pitää kuljettaa itse Suomeen. Omaksi käytöksi katsotaan myös alkoholin tuonti perheenjäsenille, sukujuhliin tai lahjaksi. Omaa käyttöä ei ole se, että yksi kaveri lähetetään hakemaan koko porukan kesäjuomat.  

Kaupalliseen tarkoitukseen tuodusta alkoholista pitää ilmoittaa Tullille ja maksaa verot.    

Valmisteverolaki tuo tulleessaan oman käytön ohjearvot. Kuinka paljon alkoholia voi jatkossa tuoda?  

Matkustaja voi tuoda 110 litraa olutta, 90 litraa viinejä, siideriä tai käymisteitse valmistettuja long drink -juomia, 20 litraa välituotteita eli korkeintaan 22-prosenttisia juomia sekä 10 litraa muita alkoholijuomia, kuten väkeviä viinoja tai muuten kuin käymisteitse valmistettuja long drink -juomia.  

Mitä tapahtuu, jos ohjearvot ylittyvät?  

Matkustajan pitää pystyä todistamaan, että myös ohjearvot ylittävä osuus tulee omaan käyttöön. Tulli voi pyytää jälkikäteen todistusta esimerkiksi hääjuhlasta. Todistukseksi kelpaa vaikka lasku juhlapaikan vuokrasta tai vieraslista. Jos uskottavaa todistetta ei löydy, voi ylisuureesta alkoholilastista joutua maksamaan jälkiveron.  

Miksi valmisteverotuslakia muutetaan?  

Matkustajille tehdystä kyselytutkimuksesta selviää, että viimeksi kuluneen 12 kuukauden aikana alkoholin matkustajatuonti on kasvanut viidenneksellä. Valtiovarainministeriön arvion mukaan alkoholia tuovien matkustajien määrä ei ole kasvanut, mutta yksittäiset lastit ovat paisuneet.  

Lakimuutoksen taustalla onkin viinantuonnin määrän kasvu ja Suomen alkoholiveron veropohjan pienentyminen. Uudistuksella halutaan kitkeä myös harmaata alkoholikauppaa.  

Lue myös:

    Uusimmat