Suunnitelmat, rakennuslupa ja sopimukset

Tontin raivauksesta ja pintamaan poistamisestahan työt tontilla alkavat - tietenkin vasta sitten kun asianomaiset luvat on saatu. Kaatopaikalle jouduttiin kuskaamaan useita kuormia, mutta suurin osa satiin kasattua rinteessä sijaitsevan tontin reunoille - hyvä juttu, sillä rahaahan siinä säästyy.

Tämän jälkeen pohja kaivetaan korkoonsa siten, että perusmaa viettää keskeltä reunoille. Näin vesi ei jää makaamaan talon alle vaan valuu sieltä pois ja sitten salaojia pitkin eteenpäin. Suodatinkankaan päälle tulee sorasepelikerros ja reunoille kaivetaan salaojat. Taloon tulee tuulettuva alapohja, joten muuta ei oikeastaan tarvita - paalut juntataan sitten aikanaan läpi.

Ennen kaikkea tätä on täytynyt kuitenkin pitää aloituskokous, jossa käydään läpi hankkeen perusasioita. Tässä tapauksessa kokous pidettiin kaupungin tiloissa ja paikalla olivat rakennuttajien lisäksi valvoja, pääsuunnittelija ja kaupungin rakennustarkastaja. Työlistalla ovat tyypillisesti esimerkiksi aikataulut sekä liittymät. Vastuunjako käydään läpi ja tarkennetaan.

Monessa kunnassa on sellainen käytäntö, että maksamalla eräänlaisen vakuusrahan rakentaja voi aloittaa osan töistä jo aikaisemminkin. Sen tarkoituksena on taata tontin saattaminen ennalleen, elleivät luvat syystä tai toisesta tulisikaan lopullisesti hyväksytyiksi. Kun ne tulevat lainvoimaiseksi, summa tietysti palautetaan rakentajalle.

Vastuunjako selväksi heti alussa, kaikki luvat kerralla

- Aluksi tuntui siltä, että siitä ei tästä luparumbasta selviä millään, tunnustaa Ari.

- Siinä on kaiken näköistä kokousta, naapurinkuulemista, lappusta ja lippusta. Otettiin sitten yhteyttä talomyyjään ja ne auttoivatkin mielellään. Lautakunnan kokoukset tapahtuvat tiettyinä päivinä. Niin siinä kävi, että viimeisenä iltana täytettiin paperit myyjän kanssa ja seuraavana aamuna vietiin ne virastoon. Näin projekti pääsi alkamaan ajallaan.

Ari opastaa hoitamaan kaikki luvat kerralla. Täällä esimerkiksi autotallin osuus aiheutti ylimääräistä työtä, kun sitä ei hoidettu samaan aikaan muiden kanssa. Aita on oma lukunsa. Kannattaa siis miettiä, mitä kaikkea tontille tullaan rakentamaan - tai purkamaan - ja viedä kaikki hakemukset yhdellä kertaa.

Erityisesti ensikertalaisen rakentajan kohdalla vastaavan työnjohtajan merkitys kasvaa entisestään. Joissakin tapauksissa vastaava työnjohtaja voi toimia myöskin pääsuunnittelijana. Kun henkilön valinta on varmistunut, sopimuksen tekemiseen on saatavissa valmiita sopimuspohjia. Niissä määritellään vastaavan työnjohtajan vastuualueet ja palkkio.

- Tuo suunnitteluosa on ihan oma maailmansa,Ari huokaa.

- Meilläkin tämä homma meinasi tyssätä jo siihen, että tuli niin paljon eri suunnittelijoita. Talopakettifirmalta kaikki tuli todella hyvin, mutta sitten alkoikin tulla paalusuunnitelmaa, ontelosuunnitelmaa ja sokkelilevysuunnitelmaa maanpainejuttuineen ja muine käsittämättömyyksineen. Ei ollut aluksi harmainta hajuakaan siitä, kenen vastuulle mikäkin kuuluu. Varsinkin kaupungin virastossa tuntui välillä siltä, että eivät ne kuulu kenellekään.

Itse asiassa tämä suunnittelijoiden koordinointi kuuluu oikeastaan pääsuunnittelijan vastuualueeseen. Hänen pitäisi vastata siitä, että suunnitelmat sopivat toisiinsa ja jos siellä jotain muutoksia tapahtuu, tiedottaa niistä toisille suunnittelijoille jotta nämä osaavat muuttaa omia piirustuksiaan ja ohjeitaan.

- Emme aluksi osanneet käyttää pääsuunnittelijan ammattitaitoa hyväksi. Menin esimerkiksi itse päättämään sähkökaapin paikan, ja siitähän oli nousta iso älämölö. Siihenkin olisi saanut apua pääsuunnittelijalta, jos olisi olleet nämä vastuualueet paremmin selvillä.

Tämä ei ole ongelma pelkästään nuorille rakentajille. Sen olemassa olo on tiedetty ja onneksi apua on tulossa. Tämän syksyn aikana RT-sopimusasiakirjasarjaan ilmestyy pientalohankkeen tehtäväluettelo ja pääsuunnittelusopimus helpottamaan työnjohto- ja suunnittelutehtäviä. Näistä tulee aivan varmasti olemaan paljon apua hyvin monelle rakennushankkeeseen ryhtyvälle.

Tähän loppuun sopivat Remontti-Reiskan lohdulliset sanat kaikille rakentamista suunnitteleville:

- Uskokaa tai älkää, mutta nämä paperiasiat ne koko hankkeessa eniten unettomuutta aiheuttavat. Kun sitten päästään konkreettiseen rakentamiseen, sitä on illalla niin väsynyt, ettei unta tarvi kauaa odotella.

Lue myös:

    Uusimmat