Suu- ja sorkkatauti leviämässä Manner-Eurooppaan

Suu- ja sorkkatautia on tavattu Manner-Euroopasta ensi kerran sen jälkeen kun tautia havaittiin 19. helmikuuta Britanniassa.

Ranskan maatalousministeriö ilmoitti tänään, että kuusi nautaa on sairastunut suu- ja sorkkatautiin Mayennen maakunnassa Luoteis-Ranskassa sekä Pariisin lähellä. La Baroche-Gondouinin kylässä Mayennessa sijaitsevan tilan koko 114-päinen karja teurastettiin viime yönä, ja ruhot oli määrä polttaa myöhemmin. Viruksen epäillään tulleen tuulen mukana puolen kilometrin päässä olevalta tilalta. Siellä oli aiemmin ollut Britanniasta tuotuja lampaita, jotka teurastettiin eilen.

Iltapäivällä Ranskan maatalousministeriö ilmoitti, että Pariisista itään sijaitsevassa Seine-et-Marnen departementissa on löydetty kolme epäiltyä suu- ja sorkkatautitapausta. Virus todettiin kolmessa lampaassa, jotka kuuluivat 1. maaliskuuta teurastettuun laumaan. Vielä ei ole varmistunut, että eläimet olivat myös sairastuneet tautiin. Ranskassa on jo ennestään teurastettu 40 000 eläintä Britannian epidemian alettua.

Hemilä: Ei tarvetta rajoituksiin

Maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä pitää taudin leviämistä Britanniasta Manner-Eurooppaan

Kalevi Hemilä

vakavana asiana. Hemilä uskoo, että Suomen jo aloittamat toimenpiteet suu- ja sorkkataudin varalta ovat ainakin toistaiseksi riittävät, eikä uusiin rajoituksiin ole aihetta.

EU kielsi sorkkaeläimet


EU:n eläinlääkintäkomitea päätti tiistaina kieltää elävien sorkkaeläinten viennin Ranskasta muihin unionimaihin kahden viikon ajan, EU-virkamiehet kertoivat. Ranskalaisista Mayennen maakunnasta ja Ornen alueelta saatavan maidon ja lihatuotteiden vienti muualle EU:hun kiellettiin myös.

Samalla komitea päätti kieltää kaikkien sorkkaeläinten ja lihatuotteiden tuonnin Argentiinasta, jossa on myös löydetty epäilty suu- ja sorkkatautitapaus.
Suomi on jo aiemmin kieltänyt sorkkaeläinten tuonnin koko EU:n alueelta Britannian suu- ja sorkkatautitilanteen vuoksi. Suomeen ei ole tuotu eläviä nautoja, sikoja tai lampaita Britanniasta tai Ranskasta 80-luvun jälkeen.

Ranskassa pelätään uusia tapauksia

Maatalousministeri Jean Glavany sanoi olettavansa, että Ranskasta löytyy muitakin suu- ja sorkkatautitapauksia. Ranskan maatalousministeriön elintarvikeosaston johtajan Catherine Geslain-Lanellen mukaan Ranskassa ei voida kuitenkaan vielä puhua epidemiasta, vaan ainoastaan yksittäisistä tautitapauksista. Viimeksi Ranskassa havaittiin suu- ja sorkkatautia vuonna 1989.

Epäilyjä myös Italiassa

Abruzzin alueella Keski-Italiassa on lähes 400 Ranskasta tuotua lammasta asetettu karanteeniin sen jälkeen kun niistä otetuissa verinäytteissä oli alustavasti havaittu suu- ja sorkkataudin vasta-aineita. Tutkijat yrittävät selvittää, ovatko eläimet sairastuneet suu- ja sorkkatautiin vai ovatko vasta-aineet peräisin aiemmista rokotuksista, sanoi Italian eläinlääkintäviranomaisten edustaja Raffaele Buccella. Rutiininomaiset suu- ja sorkkatautirokotukset lopetettiin Euroopassa vuonna 1992.

Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltio ilmoitti tänään päättäneensä tuhota kaikki Ranskasta kolmen viime viikon aikana tuodut lampaat. Belgia kielsi kaikkien sorkkaeläinten tuonnin Ranskasta iltapäivästä alkaen. Espanja ilmoitti kieltävänsä kaikkien suu- ja sorkkataudille alttiiden eläinten tuonnin Ranskasta.

Suu- ja sorkkataudille alttiita eläimiä ovat sorkkaeläimet nauta, sika, lammas, vuohi ja poro sekä muut

porot ovat myös vaaravyöhykkeessä

märehtijät kuten biisoni ja kameli. Suu- ja sorkkatauti ei ole vaarallinen ihmiselle.

Portugalin maatalousministeri Luis Capoulas Santos sanoi antaneensa eläinlääkintäviranomaisille ohjeet olla päästämästä maahan eläviä eläimiä tai lihaa Ranskasta. Norjan maatalousministeri Bjarne Hakon Hanssen kutsui tiistaiksi koolle kriisikokouksen päättämään mahdollisista uusista varotoimista. Norja ei ole EU:n jäsen, mutta se on määrännyt samalaisia rajoituksia kuin EU-maat.

"Euroopan spitaalinen"

Irlannin luonnonvaraministeri Hugh Byrne kutsui lontoolaisen The Independent -lehden haastattelussa Britanniaa "Euroopan spitaaliseksi". Britannian maatalousministeri Nick Brown on hänen mielestään ollut "aivan liian lepsu". Britannian pääministeri Tony Blair aloitti tänään neuvottelut kriisin koettelemien maanviljelijöiden ja matkailuviranomaisten kanssa. Pohjois-Englannista alkanut suu- ja sorkkatautiepidemia on nopeasti levinnyt eri puolille Britanniaa, myös Pohjois-Irlantiin. Tapausten määrä nousi tiistaina kahdeksalla eli 191 tapaukseen.

(MTV3-STT--AFP-AP)

Lue myös:

    Uusimmat