Susijengi voittoon Tallinnassa – MM-kisapaikka todella lähellä!

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi jakoi kunniaa Virolle:"Me ollaan siirrytty tähän viihdeteollisuuteen" 1:52
Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan ottelu sisälsi ylimääräistä draamaa, mutta EM-kisoja ajatellen tilanne näyttää erittäin hyvältä.

Suomen miesten koripallomaajoukkue voitti Viron MM-karsinnassa lukemin 76–68. Tallinnassa pelattu ottelu vankisti Suomen asemia MM-kisapaikan suhteen.

Viro vastasi haasteeseen avauskympillä hyvin. Ensimmäisen neljänneksen jälkeen Suomi johti ottelua lukemin 23–21. Lauri Markkanen avasi ottelun kuudella pisteellä.

Ottelun edetessä puoliaikaa kohti, ote siirtyi paremmin Susijengille.  Viro käväisi 24–23-johdossa Janari Joesaarin kolmosella. Markkasen donkki nopean hyökkäyksen päätteeksi ja Madsenin lay up palauttivat Suomen kolmen pisteen johtoon (27–24), kun toista neljännestä oli pelattu 2.30 minuuttia. Viron aikalisän jälkeen Markkanen pääsi donkkaamaan neljä pistettä lisää ja vei Suomen 31–24-johtoon.

Tauolle 11 pisteen johdossa

Runsas minuutti ennen puoliaikaa Sasu Salin teki kuuden pisteen hyökkäyksen. Hän upotti kakkosen, kalasti virheen päälle ja sai vielä toisenkin vapaaheiton Viron Henri Drellin teknisen virheen takia. Salinin jälkimmäinen vapaaheitto meni ohi, mutta Suomi sai hyökkäyslevypallon ja Salinin kolmosella Suomi nykäisi karkuun. Taukolukemat 47–36.

Suomi sai kolmannella neljännekselle aikaan vain 10 pistettä Viron nostettua pelin fyysisyyden aivan eri tasolle kuin avauspuoliajalla. Puoliajan jälkeen Viro lisäsi fyysisyyttä peliinsä ja sai Suomen hetkeksi tolaltaan. Kolmannen neljänneksen aluksi Viro kavensi tilanteeksi 42–49 ja pakotti Suomen ottamaan aikalisän.

Maik-Kalev Kotsarin kakkonen toi Viron pisteen päähän (48–49), mutta Suomen seuraavassa hyökkäyksessä Drell sai epäurheilijamaisen virheen. Drell lähti suihkuun kotiyleisön hurratessa, ja Mikael Jantunen kivitti molemmat vapaaheittonsa ohi. Kristian Kullamäen kolmonen nosti Viron 51–49-johtoon.

Vaihtomiehet Henri Kantonen ja Topias Palmi tekivät tärkeät korit ennen neljänneksen päätöstä, ja viimeiselle neljännekselle lähdettiin Suomen johtaessa 57–54.

MM-kisapaikka todella lähellä

Viimeisen neljänneksen aluksi Viron pelinjohtaja Kerr Kriisa upotti kolmosen, mutta Viron kovaotteisuus kääntyi myös kotijoukkuetta itseään vastaan hyökkääjän virheiden muodossa.

Sasu Salinin ottelun neljäs onnistunut kolmonen vei Suomen 66–60-johtoon vajaat kuusi minuuttia ennen loppua. Edon Maxhunin kakkonen nosti Suomen 71–64-johtoon runsas minuuttia ennen loppua, eikä Viro sen jälkeen enää uhannut Suomen voittoa. Sasu Salinin kolmonen 41 sekuntia ennen loppua tilanteeseen 74–64 oli Suomen voiton sinetti.

Suomi nousi voitolla 15 pisteeseen. Susijengi jakaa lohkon kärkipaikan Saksan kanssa. MM-kisapaikka varmistuu, jos Suomi voittaa vielä yhdenkin jäljellä olevista karsintaotteluistaan. Kisapaikka voi varmistua jo tänä iltana, kun Israel kohtaa Ruotsin. Mikäli Ruotsi yllättäisi Israelin, Susijengin kisapaikka on saletti.

J-karsintalohkon kärkimaa Saksa kukisti aiemmin tänään Slovenian 90–71 ja nousi seitsemään voittoon. Lohkon kolme parasta etenee MM-kisoihin. Viro on lohkossa viimeisenä kahdella voitolla.

MM-karsintaa on Suomen osalta jäljellä neljä ottelua. Marras- ja helmikuussa Suomi kohtaa kahdesti Saksan sekä kerran Viron ja Israelin.

Juttu korjattu klo 20:04. Tarkennettu, miten kisapaikka voi varmistua jo tänään.