Mainos

Surkea alkutalvi romahduttanut suksien ja toppavaatteiden myynnin

Lumettoman ja lauhan alkutalven arvellaan rokottaneen urheilukauppojen myyntiä 10-15 prosentilla viimevuotisesta.

Surkea alkutalvi on romahduttanut hiihtovälineiden ja toppavaatteiden myynnin urheilukaupoissa. Alan isoimmat ketjut Intersport ja Sportia arvioivat, että myyntiluvut ovat jopa 10-15 prosenttia jäljessä viime talvesta.

- Marraskuussa myynti veti, kun alkukuu oli luminen etelässäkin. Joulukuun lukujen odottaminen pelottaa. Kyllä tässä toivotaan, että talvi tulisi, kuvailee markkinakakkosen Sportia-ketjun toimitusjohtaja Veli-Pekka Erkkilä.

Erkkilä haarukoi lumettoman alkutalven rokottaneen urheilukauppojen myyntiä 10-15 prosentilla viimevuotisesta. Pahiten surkeasta talvesta on kärsinyt hiihtovälineiden myynti, sillä nykykuluttaja ei osta välineitä varastoon vaan suoraan käyttöön.

- Kuluttajakäyttäytyminen on todella muuttunut viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kun ei ole lunta, suksimyynti ei vedä, sanoo myös alan markkinajohtajan Intersport-ketjun toimitusjohtaja Jussi Mikkola.

Suksien lisäksi toppavaatteiden kysyntä on ollut vähäistä, kun valtaosassa maata ei ole koettu edes kunnon pakkasia. Kun tekstiilit tuovat urheilukaupan vuosittaisesta 900 miljoonan euron liikevaihdosta noin puolet, on toppaa pantu jo alennusmyyntiinkin.

- Suksia ei sentään alessa vielä ole. Toivoa vielä on, sillä jos lunta tulee, koko sesongin tilanne voi kääntyä nopeastikin, Mikkola sanoo.

Takarajana jo helmikuu

Alan konkarit muistavat parin kolmen vuoden takaisen talven myynnillisenä tilastoihmeenä, vaikka silloin paksu lumipeite tuli vasta tammikuun loppupuolella. Pitkä odotusaika johti ostosrynnäkköön, ja urheilukauppojen kassat lauloivat kolmessa viikossa ennätysluvut.

- Tilanteen korjaantumisen takaraja on tammikuun lopulla, viimeistään helmikuussa. Hiihtolomille talvivälineitä ostavat yleensä pohjoisen matkaa suunnitelleet, mutta muilla alkaa kalenteri kääntyä jo kevääseen ja muihin lajeihin, arvioi pitkään alaa seurannut Sporttimyyjä-lehden päätoimittaja Heikki Kuva.

Kuva pitää surkeaa alkutalvea harmittavana siksikin, että tästä kaudesta odotettiin maastohiihdon uutta läpimurtoa. Myynnin povattiin nousevan selvästi aiemmista vuosista, sillä kyselyidenkin mukaan kuluttajat ovat taas innostuneet hiihdosta.

Talvimyynnin kaventuminen ei välttämättä tee isoa lovea urheilukaupan vuosimyyntiin, sillä kesäkaudellekin osuu polkupyörien tapaisia isoja hankintoja. Lisäksi syyssäiden pitkittyminen on pitänyt yllä kuntovälineiden ja juoksutossujenkin kysyntää.

- Juoksumatot, punttitelineet ja kotikuntolaitteet ovat yleensä syksyn juttuja, mutta nyt niitä on myyty hurjan paljon enemmän kuin aiemmin, lisää Sportian toimitusjohtaja Erkkilä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.