Mainos

Supon Salmi: Stasi-listat tutkijoiden käyttöön

Ilkka Salmi aikoo parantaa Supon avoimuuspolitiikkaa rekrytoimalla pikaisesti uutta työvoimaa.

Supon tuleva päällikkö Ilkka Salmi ei ole valmis julkistamaan niin sanottuja Stasi-listoja mediassa. Sen sijaan aineistojen käyttö historiantutkimukseen on Salmen mukaan mahdollista.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Salmi painottaa, että niin sanotun Tiitisen listan tai Rosenholtz-aineiston julkistaminen esimerkiksi tiedostusvälineiden välityksellä on mahdotonta jo lainsäädännön perusteella.

- Kokonaan toinen kysymys on sitten se, miten tähän historialliseen tutkimukseen suhtaudutaan. Se on asia, jonka varmasti tulen selvittämään, Salmi toteaa.

"Yhteiskunnallinen suuntautuneisuus hyödyksi"

Varatuomari Ilkka Salmen valinta suojelupoliisin uudeksi päälliköksi julkistetiin eilen. Salmi aloittaa virassa joulukuun alusta.

ja

Salmi on työskennellyt suojelupoliisissa vuodesta 2002, vuodesta 2005 osastopäällikkönä. Nykyisin Salmi on sisäministeri Anne Holmlundin (kok.) erityisavustaja. Nimitys on jo ehtinyt kerätä kritiikkiä, jonka mukaan virkaan nimitettiin poliitikko poliisin sijaan.

Salmi kertoo pitävänsä itseään "virkamiesmäisenä" johtajana ja hän painottaa, että poliittinen ja yhteiskunnallinen kiinnostuneisuus on positiivinen asia jo suojelupoliisin tehtävien kannalta.

Terrorismin torjunnan osuus kasvaa

Supon uusi johtaja saa haasteekseen avoimuuden lisäämisen. Tähän pyritään Salmen mukaan muun muassa rekrytoinneilla.

- Viestinnällistä ammattitaitoa pyritään rekrytoimaan mahdollisimman nopeasti, jotta pystymme paremmin palvelemaan yleisön tarpeita, Salmi toteaa Huomenta Suomelle.

Salmi arvioi, että uudistus tuottanee alussa vaikeuksia, sillä Supon pääasiallinen toimiala on operatiivinen turvallisuustyö, johon kuuluu salassapito. Tästä huolimatta on Salmen mukaan paljon asioita, joista voidaan paremmin tiedottaa ja kertoa.

Tulevaisuudessa Salmi haluaa kehittää turvallisuuspoliisin suhteita varsinkin Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän suuntiin. Salmen mukaan sieltä olisi saatavilla sellaista tietoa, josta olisi hyötyä kansainvälisen terrorismin torjunnassa.

- Keskeinen tehtävä tulevaisuudessa on pyrkiä siihen, että pystytään tehokkaasti palvelemaan valtiojohtoa ja toisaalta yrityksiä ja yhteisöjä turvallisuuskysymyksissä, Salmi arvioi.

Tulevan päällikön mukaan vastatiedustelullinen ulottuvuus on lähitulevaisuudessakin Supon tärkein painopiste. Terrorismin torjunnan merkitys on kuitenkin jatkuvassa kasvussa, mikä näkyy myös resurssipanostuksissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.