Mainos

Supon päälliköille syytteitä teleurkintajutussa

Virasta pidätettynä oleva Seppo Nevala kiistää virkarikossyytteen.

Suojelupoliisin (Supo) päällikkö Seppo Nevala, osastopäällikkö Petri Knape ja pohjoisen yksikön aluepäällikkö saavat syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta Soneran teleurkintajutussa.

Aluepäällikkö ja Soneran turvallisuusyksikön päällikkönä toiminut joutuvat lisäksi syytteeseen törkeästä viestintäsalaisuuden loukkauksesta. Valtakunnansyyttäjänvirasto ilmoitti valtionsyyttäjä Jukka Rappen päätöksestä tänään.

Poliisi epäili Supon teleurkintajutussa myös toista Sonerassa työskennellyttä, jota ei kuitenkaan aseteta syytteeseen näytön puutteen vuoksi.

Rappe on pyytänyt, että Helsingin käräjäoikeus käsittelisi jutun suljetuin ovin ja määräisi oikeudenkäyntiaineiston kokonaan salaiseksi. Hänestä salaaminen olisi tarpeen, koska epäiltyjen rikosten yhteydessä joudutaan käsittelemään valtion turvallisuuden ylläpitämiseen liittyvää toimintaa.

Nevala: Supo suoritti lain velvoittamaa perustehtäväänsä

Virasta pidätettynä oleva Nevala kiistää virkarikossyytteen. Nevalan mielestä Supo on ollut suorittamassa lain velvoittamaa perustehtäväänsä eli pyrkinyt varmistamaan yhteiskunnan turvallisuuden. Nevala kommentoi valtionsyyttäjän nostamaa syytettä tuoreeltaan asianajajansa Heikki Lampelan välityksellä.

Lampelan lähettämässä tiedotteessa kerrotaan Nevalan näkemys siitä, millä asialla Supo on ollut. Nevalan mukaan Supo halusi ennalta ehkäisevästi varmistaa, että Soneran tekniset perusrakenteet toimivat moitteettomasti kaikissa olosuhteissa ja että niiden toimintaa vaarantavia tietovuotoja ei synny.

Nevalan mukaan Supo oli ollut varoittamassa Soneraa siitä, että sen täytyy olla varuillaan, jos tietyt ulkopuoliset tahot sitä lähestyvät. Kysymys on tiedotteen mukaan ollut siitä, että "aamulla me suomalaiset voimme herätä turvalliseen arkeen".

Rajamäki: Virasta pidättämistä jatkettava

Sisäministeri Kari Rajamäki (sd.) pitää perusteltuna, että Nevalan virasta pidättämistä jatketaan.

- On välttämätöntä, että poliisijohto järjestää välittömästi uuden kuulemistilaisuuden, jossa päätetään virantoimituksesta pidättämisen jatkamisesta, Rajamäki toteaa.

Ministeri ei äkkiseltään voinut sanoa, antaako Nevalan saama syyte aihetta muihin johtopäätöksiin.

- Palaan asiaan tutustuttuani syyteasiakirjoihin perusteellisemmin.

Valtion virkamies voidaan lain mukaan pidättää virantoimituksesta rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos näillä voi olla vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä.

Rajamäki hyllytti Nevalan syyskuussa. Samoihin aikoihin suojelupoliisi puolestaan pidätti virasta operatiivisen linjan johtajan Petri Knapen.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 22.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.