Supon johtoon 11 hakijaa – jatkokautta hakevan Pelttarin haastajissa KRP:n Tero Kurenmaa ja sisäministeriön Petri Knape

45:20
Supo julkaisi viime kuussa kansallisen turvallisuuden katsauksen, jossa pohdittiin muun muassa terrorismin riskiä ja ääriliikkeiden uhkaa.

Suojelupoliisin (supo) uudeksi päälliköksi on hakenut 11 ihmistä.

Hakijoiden joukossa ovat keskusrikospoliisin (KRP) apulaispäällikkö Tero Kurenmaa, sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape ja eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio.

Supon nykyinen päällikkö Antti Pelttari hakee jatkokautta tehtävässään. Kaikilla neljällä on vähintään kandidaatin tutkinto oikeustieteestä.

Pelttari on johtanut supoa vuodesta 2011 alkaen. Hänen nykyinen viisivuotiskautensa supon johdossa alkoi maaliskuussa 2016, eli se päättyy helmikuun loppuun.

Uuden päällikön virkakausi on niin ikään viisivuotinen ja alkaa maaliskuussa.

Ohisalolla useita kärkinimityksiä vuodessa

Ennen supoa Pelttari toimi kokoomuslaisen sisäministerin Anne Holmlundin (kok.) poliittisena valtiosihteerinä vuosina 2009–2011. Vuotta aiemmin hän oli kolmen kärkihakijan joukossa sisäministeriön kansliapäälliköksi. Alkuvuonna täytetty virka meni Kirsi Pimiälle.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) päätös esittää Pimiää tehtävään ohi Pelttarin herätti laajaa julkista keskustelua poliittisista virkanimityksistä. Pimiä on aiemmin työskennellyt muun muassa oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) erityisavustajana ja vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä. Pääosan urastaan hän on toiminut valiokuntaneuvoksena eduskunnassa.

Niin ikään tänä vuonna Ohisalon esityksestä Maahanmuuttoviraston (Migri) ylijohtajaksi valittiin elokuussa hallintotieteiden maisteri Jari Kähkönen, joka syrjäytti jatkoa hakeneen Jaana Vuorion. Sen sijaan KRP:n päällikkö Robin Lardot jatkoi uudelle kaudelle.

Suojelupoliisi on sisäministeriön alainen turvallisuus- ja tiedustelupalvelu, joka toimii Suomessa ja ulkomailla. Sen tehtävänä on ennaltaehkäistä ja torjua kaikkein vakavimpia kansallisen turvallisuuden uhkia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja