Supo ja tulli luottivat sokeasti Trevociin - tarkastuksia ei tehty

Sekä suojelupoliisi että tulli luottivat tuntemiinsa Trevocin taustahenkilöihin. Kummassakaan viranomaisessa ei tehty erityisiä tarkastuksia, kun yrityksen valmistamia seurantalaitteita päätettiin hankkia.

Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu neljättätoista päivää Trevoc-vyyhdin käsittely. Supon ja tullin edustajia kuultiin asianomistajina, koska ne vaativat Trevocilta vahingonkorvauksia.

Sekä supo että tulli pitivät hankintoja salaisian ja arkaluonteisina. Jos tietoja paljastuisi vastapuolelle, niin niihin osattaisiin reagoida.

Suojelupoliisin apulaispäällikkö Petri Knape kertoi, että Trevociin ei tehty mitään erityistarkastuksia. Knapen mukaan kyse oli sopimuskumppanista ja asiakassuhteesta.

- Turvallisuusselvitykset eivät automaattisesti kuulu asiakassuhteeseen, Knape kertoi.

Knape kertoi, että Trevocilla oli kuitenkin kiistanalainen tausta ja yritykseen suhtauduttiin kriittisesti.

Suojelupoliisi tarvitsi kuitenkin seurantalaitteita.

"Outoa, jos olisi tarkistettu"

Vuonna 2010 supo ja Trevoc tekivät puitesopimuksen, jonka perusteella supo osti seurantalaitteita. Puitesopimusta tehdessä supo ei tarkastanut tietoja julkisista rekistereistä.

Sieltä olisi selvinnyt muun muassa yrityksen omistusjärjestelyihin vaikuttava vaihtovelkakirjalaina.

Knapen mukaan olisi jopa ollut outoa, jos tausta olisi tarkistettu kaupparekisteristä, koska henkilöt olivat tunnettuja.

Knapen mukaan Trevocin ympärillä liikkui huhuja ja väitteitä, muttei tosiasioita. Knape arveli, että tämän takia sopimukseen kirjattiin se, että omistusmuutoksista on ilmoitettava suojelupoliisille.

Knapelta kysyttiin myös onko Aarnio osallistunut supon hankintoihin?

- Aarnion nimi ei ole suojelupoliisiin liittyen tullut minulle esiin ennen kuin tämän prosessin yhteydessä.

Toinen yritys kiinalaisille

Krp ja supo kehittelivät yhdessä toisenkin suomalaisyrityksen kanssa viime vuosikymmenen lopussa seurantalaitteita.

Suomalaisyritys päätyi 2009 kiinalaisen yrityksen omistukseen. Knapen mukaan tämä ei kuitenkaan aiheuttanut erityistä riskiä.

Sen sijaan Knapen mukaan Trevocin yhdistyminen mutkankin kautta rikollispomona pidettyyn Keijo Vilhuseen sen sijaan muodosti riskin.

Tulli osti laitteita ensimmäisenä

Tulli hankki ensimmäisenä viranomaisena Trevocin laitteita jo vuonna 2007-2008. Niitä lainattiin muille viranomaisille. Helsingin poliisi osti laitteita 2009 ja suojelupoliisi 2010.

- Ne ovat olleet sieltä hankinnasta lähtien erittäin kilpailukykyisiä, rikostutkintajohtaja Sami Rakshit tullista kertoi.

Rakshitin mukaan Trevocin taustahenkilöt tunnettiin ja yritys oli kotimainen. Rakshit ei osannut tarkalleen sanoa millaisia selvityksiä tuolloin tehtiin.

Hän myönsi kuitenkin ettei Trevocin alkuvaiheen kolmatta omistajaa ei tunnettu. Silti Rakshit piti ongelmana vaihtovelkakirjalainan kautta tulleita uutta omistusta. - Sen jälkeen ei olisi tunnettu kaikkia omistajia, hän sanoi.

Instia Groupin omistus selvisi tullille vasta esitutkinta-aineistosta. Instia puolestaan linkittyy rikollispomo Keijo Vilhusen siskoon. Myöhemmin yritys päätyi syyttäjän mukaan Aarnion omistukseen.

Rakshit kertoi, että tullilla on ollut muitakin seurantalaitteita käytössä.

- Pääsääntöisesti nämä muut ovat olleet sen tyyppisiä, että niillä on muita viranomaisasiakkaita joko koti- tai ulkomailla.

Rakshit ei osannut sanoa milloin tulli otti käyttöön turvallisuusselvitykset asiakassuhteisiin.

Liittyikö Aarnio tullin hankkeisiin? kysyttiin myös Rakshitiltä.

- Luonnollisesti operatiivisessa toiminnassa jaetaan kokemuksia eri laitteista. Itse en ole käynyt Aarnion kanssa keskusteluja Trevocin laitteista.

Rakshit kertoi myös, että Trevocin laitteita on käytetty "viime kuukausiin saakka". Muut viranomaiset ovat luopuneet niistä paljon aiemmin.

Sekä Knapea että Rakshitiä kuultiin osittain suljetuin ovin.

Lue myös:

    Uusimmat