Supo ärähti lakimuutoksen s-kirjaimesta

Suojelupoliisin mielestä sen nimi pitäisi kirjoittaa lakitekstissä Suojelupoliisi nykyisen suojelupoliisin sijaan. Hinku isoon S-kirjaimeen käy ilmi supon tuoreesta lausunnosta poliisin rakenneuudistuslakiin.

Lakiehdotuksessa todetaan nyt: "Poliisihallituksen alaisia valtakunnallisia yksikköjä ovat keskusrikospoliisi ja suojelupoliisi sekä Poliisiammattikorkeakoulu ja Poliisin tekniikkakeskus".

Nykyisessäkin laissa suojelupoliisi kirjoitetaan pienellä kirjaimella.

- Suojelupoliisi esittää, että sen nimi kirjoitettaisiin tässä yhteydessä isolla alkukirjaimella vakiintuneen Suojelupoliisin noudattaman käytännön mukaisesti, suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari toteaa lausunnossa, vaikka mainitsee sen olevan yleiskielen pääsäännön vastaista.

Supo on huolissaan myös keskusrikospoliisista.

- Suojelupoliisi tuo esiin, että myös Keskusrikospoliisi noudattaa samaa käytäntöä nimensä kirjoittamisessa.

Supon mielestä myös krp pitäisi kirjoittaa isolla. Sen sijaan liikkuvan poliisin kirjoitusasulla ei ole merkitystä, koska se on lakkautettavana poistettu kyseisestä pykäläehdotuksesta.

Keskusrikospoliisi ei omassa lausunnossaan ota kantaa nimensä kirjoitusasuun. Krp on huolissaan edellytyksistä tutkia järjestäytynyttä rikollisuutta.

"Iso kirjain on korostuskeino"

Suojelupoliisin itsensä tekemä muutos nimensä kirjoitusasussa ei ole Pelttarin toteamuksesta huolimatta kovin vakiintunut, sillä esimerkiksi vielä 2009 supon julkaisemassa omassa historiikissa käytettiin suojelupoliisia pienellä s-kirjaimella. Myös supon omilta nettisivuilta nimi löytyy muutamin paikoin pienellä kirjoitettuna.

Kotimaisten kielten keskus kertoo, että isoa alkukirjainta käyttämällä halutaan usein tyyli- ja korostuskeinona osoittaa juhlallisuutta, painokkuutta tai tärkeyttä.

Kotus suosittaa nettisivuillaan suojelupoliisin kirjoittamista pienellä alkukirjaimella.

Näin on muidenkin valtionhallinnon keskeisten elinten osalta, eli oikea kirjoitusasu on esimerkiksi eduskunta, hallitus ja opetusministeriö. Myös poliisiviranomaiset, tuomioistuimet, toimikunnat ja neuvostot pitäisi kirjoittaa pienellä kirjaimella.

Lue myös:

    Uusimmat