SuPer: Liian moni hoitaja joutuu pyykkäämään ja siivoamaan hoitotyön ohella – "Suunta on väärä, mutta ei valitettavasti yllätä"

THL:n selvitys paljasti, että lähes 160 hoivayksikköä ei täytä tällä hetkellä lakisääteistä henkilöstömitoitusta.

Joka kymmenennessä vanhusten ympärivuorokautisessa hoitoyksikössä on liian vähän henkilökuntaa, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemästä selvityksestä. 

Viime vuonna lakiin lisätty henkilöstömitoitus on tällä hetkellä 0,55 työntekijää asukasta kohden, ja vuoden 2023 huhtikuussa sen pitäisi nousta 0,7:ään. 

Suomen lähi- ja perushoitajien liiton puheenjohtajan Silja Paavolan mukaan lakiin tehty muutos ei vielä näy toivotulla tavalla.

– Lähi- ja perushoitajien määrän vanhuspalveluissa olisi pitänyt nousta. Suunta on väärä, mutta ei valitettavasti yllätä, puheenjohtaja Paavola toteaa.

SuPerin mukaan moni hoitaja joutuu tekemään työnsä ohessa monenlaista muuta, mikä ei varsinaisesti kuulu hoitotyöhön.

– Koulutetun, tutkinnon suorittaneen hoitajan työaika tulee käyttää välittömään asiakastyöhön eli hoitamiseen. Tämä on lain henki. SuPerin kentältä saama viesti kuitenkin on, että aikaisempi meno jatkuu ja hoitajat tekevät liian monessa paikassa edelleen niin sanottuja tukitöitä eli siivoamista ja pyykkihuoltoa, Paavola sanoo.

Aiheesta keskustellaan lisää MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina 7.9. kello 17.30.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja