Presidentti Stubb: "Tuomitsemme voimakkaasti Iranin iskut Israeliin"

Presidentti Stubb kommentoi Iranin hyökkäystä 2:14
Katso video! Presidentti Stubb kommentoi Iranin hyökkäystä

Presidentti Alexander Stubb kommentoi Iranin tilanteesta. 

Tasavallan presidentti Alexander Stubb ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat maanantaina 15. huhtikuuta ylimääräisessä kokouksessaan Iranin hyökkäyksestä Israeliin, sekä Lähi-Idän alueen tilanteesta.

Suomen ulkopoliittisella johdolla oli jo ennen Iranin iskua Israeliin vihiä siitä, että jotain on tapahtumassa. Stubbin mukaan Suomi vetosi osapuoliin jo siinä vaiheessa de-eskalaation eli tilanteen rauhoittamisen puolesta.

– Suomen kanta pysyy samana, eli tuomitsemme voimakkaasti Iranin iskut Israeliin ja peräänkuulutamme de-eskalaatiota ja sitä, että osapuolet rauhoittavat tilanteen ja toimivat maltillisesti, Stubb sanoo.

– Me tulemme toimimaan aktiivisesti sen eteen, että lisäiskuja ei tapahdu, Stubb lisää.

Stubbin mukaan tilannetta on tarkasteltu myös suomalaisten näkökulmasta siviilien, edustuston henkilökunnan ja erityisesti Unifil-joukkojen kohdalla, joita on alueella Libanonin puolella.

Stubb toteaa tilanteen rauhoittuneen, mutta hänen mukaansa on selvää, että jo julkilausutuissa kommenteissaan Israel tulee tekemään jonkinlaisen vastaiskun jossain vaiheessa.

– Eskalaation vaara on todellinen, mutta hopeareunus on se, että Kiina, Yhdysvallat, Euroopan Unioni ja alueelliset toimijat pyrkivät kaikin keinoin tämän välttämään, Stubb sanoo.

Stubbin mukaan suoranaisia vaikutuksia Gazan kriisiin ei tällä hetkellä ole, mutta tavoitteena pitää olla tulitauon aikaansaaminen ja panttivankien vapauttaminen.

– Kukaan ei tässä vaiheessa halua eskaloida tilannetta. Ei israelilaiset, ei alueen toimijat, eikä myöskään Iran, Stubb toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat