Suomi tuomitsee siviileihin kohdistuvan väkivallan Israelissa ja palestiinalaisalueilla – "Kestämätön tilanne vaatii kiireisesti ratkaisua"

0:57
Video näyttää karut ilmaiskut Gazassa: 14 lasta kuollut, loukkaantuneita yli 300.

Suomi tuomitsee ulkoministeriön lausunnossa viime päivien siviileihin kohdistuneen väkivallan Israelissa ja palestiinalaisalueilla.

Lausunnon mukaan Israelilla on oikeus suojella kansalaisiaan terroristisilta iskuilta, mutta samalla on kunnioitettava kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja suojeltava siviilejä.

–  Gazan kestämätön tilanne vaatii kiireisesti ratkaisua. Kestävä ratkaisu on löydyttävä myös Itä-Jerusalemin ja koko Länsirannan vaikeaan tilanteeseen. Israelin siirtokuntatoiminta on kansainvälisen oikeuden vastaista ja heikentää mahdollisuuksia kahden valtion mallin toteuttamiseen, lausunnossa kerrotaan.

Israelissa ja palestiinalaisalueilla kymmeniä on kuollut Gazan palestiinalaisjärjestöjen raketti-iskuissa ja Israelin Gazaan tekemissä ilmaiskuissa. Suurin osa kuolonuhreista on Gazassa.

Suomen kanta Israelin ja palestiinalaisten konfliktiin on lausunnon mukaan muuttumaton, eli Suomi tukee neuvotteluiden kautta aikaansaatavaa kahden valtion ratkaisua.

USA: Molempien osapuolten lopetettava väkivalta

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken vetosi väkivallan pysäyttämisen puolesta Israelin pääministeri Benjamin Netanjahuun tänään käydyssä puhelinkeskustelussa, kertoo Yhdysvaltain ulkoministeriö.

–  Ministeri toisti vetoomuksensa sen puolesta, että molemmat osapuolet purkaisivat jännitteitä ja lopettaisivat väkivallan. Ministeri korosti sekä israelilaisten että palestiinalaisten tarvetta elää turvassa, lausunnossa kerrotaan.

Venäjällä vierailevan YK:n pääsihteeri Antonio Guterresin vastaan ottanut ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi puolestaan, että niin kutsutun Lähi-idän kvartetin olisi jälleen kokoonnuttava tilanteen vuoksi. Lähi-idän konfliktien neuvottelujen välittäjinä toimivaan kvartettiin kuuluvat Venäjän lisäksi Yhdysvallat, YK ja EU.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja