Mainos

Suomi neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa sormenjälki- ja dna-tietojen vaihtamisesta

Suomi ryhtyy neuvottelemaan Yhdysvaltojen kanssa sormenjälki- ja dna-tietojen vaihtamisesta. Valtioneuvosto asetti torstaina valtuuskunnan neuvottelemaan Yhdysvaltain kanssa sopimusta vakavan rikollisuuden estämiseksi ja torjumiseksi.

- Taustalla on Yhdysvaltojen syksyllä 2009 Suomelle tekemä ehdotus kahdenväliseksi sopimukseksi vakavan rikollisuuden estämiseksi ja torjumiseksi. Ehdotus painottuu sormenjälkitietojen ja DNA-tietojen vaihtamiseen. Yhdysvallat pitää sopimusta tärkeänä ja se on edellyttänyt omaan viisumivapausohjelmaansa kuuluvilta mailta kahdenvälistä sopimusta, jolla voidaan parantaa kansainvälistä turvallisuutta, kertoo sisäministeriö.

Tarkoituksena on luoda puitteet tietojen vaihtamiselle, niin että molemmat maat voisivat viitetietojen avulla vertailla toistensa tietokantoja. Mikäli vertailtavat jäljet vastaavat toisiaan, osapuolet voivat, tavanomaisia oikeusapumenettelyjä noudattaen, pyytää tarkempia tietoja.

Yhdysvallat on jättänyt samansisältöisiä sopimusehdotuksia useille EU-maille. EU-maista yksitoista on tehnyt samankaltaisen sopimuksen Yhdysvaltojen kanssa ja neuvottelut ovat käynnissä useamman EU-maan kanssa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.