Mainos

Suomi jätti viisumipakosta nootin Venäjälle

Suomi on jättänyt Venäjälle nootin, joka koskee maiden välisen viisumipakon uudelleentulkintaa. Nootti annettiin, koska Venäjä ilmoitti tänään lopettavansa kaikki viisumivapaat risteilyt Suomesta Venäjälle.

Suomi on tänään jättänyt Venäjälle nootin, joka koskee maiden välisen viisumipakon uudelleentulkintaa.

Nootti annettiin, koska tänään kävi ilmi, että Venäjä aikoo ottaa huomenna käyttöön viisumipakon kaikessa Suomen ja Venäjän välisessä risteilyliikenteessä. Päätös vaikuttaa välittömästi kahden laivayhtiön toimintaan.
Toistaiseksi Kristina Cruises -yhtiö on voinut liikennöidä Kotka-Viipuri-väliä viisumivapaasti, koska risteilyjen on tulkittu täyttävän merenkulun helpottamista koskevan yleissopimuksen eli Lontoon sopimuksen tunnusmerkit. Samaan sopimukseen vedoten Silja Linen oli tarkoitus aloittaa huomenna viisumivapaat risteilyt Helsingin ja Pietarin välillä.

Muutoksen aiheutti Venäjän 16. elokuuta antama nootti, jonka mukaan mainittuja linjavälejä ei sittenkään voida pitää viisumivapaina. Perusteluiksi annettiin edellä mainitun Lontoon sopimuksen ja Venäjän kansallisen lainsäädännön vaatimukset.

Nootissa ei mainittu päivämäärää viisumipakon alkamiselle, mutta se otetaan käyttöön huomenna, koska Silja Linen oli määrä aloittaa silloin Pietarin-liikenteensä. Ehtoihin pyydetään täsmennystä

Ulkoministeriön oikeudellisen osaston passi-viisumiosaston päällikön, Juhani Niemelän mukaan Suomen nootissa tiedustellaan, voitaisiinko maiden välistä viisumivapautta jatkaa joillain uusilla ehdoilla. Näitä voisivat olla esimerkiksi jotkut uudet reitit tai laivojen poikkeaminen matkan varrella jossain kolmannen valtion satamassa. -Odotamme kannanottoa Venäjän viranomaisilta mahdollisimman pian, Niemelä toteaa.

Niemelä huomauttaa, että Suomesta voi jatkossakin liikennöidä Venäjälle normaaliin tapaan, jos matkustajilla on viisumi. Toistaiseksi Silja Line on kuitenkin peruuttanut Pietarin-risteilynsä, koska se oli ehtinyt mainostaa matkojaan viisumivapaina. Myös Kristina Cruisesin Viipurista saapunut alus jäi tänään Kotkaan.

Viisumi 25 euroa

Risteilyt Viipuriin Saimaan kanavaa pitkin Lappeenrannasta loppuivat heinäkuun puolivälissä, kun Venäjä alkoi vaatia matkustajille viisumia. Kanavaristeilyjen loputtua Kristina Cruises siirsi Brahen risteilemään Kotkasta Viipuriin.

Kristina Cruisesin toimitusjohtajan Mikko Partasen saaman tiedon mukaan viisumin hinnaksi on määrätty 25 euroa henkilöltä. Viisumimaksun lisääminen olisi hänen mukaansa korottanut risteilyhintaa vähintään kahdella kolmanneksella.

Partasen mukaan varustamo jatkaa nyt entistä aktiivisemmin Kristiina Brahen tulevaisuuden liikennesuunnittelua, ja sen perustana eivät enää ole Venäjälle suuntautuvat meriristeilyt, hän sanoo.

Varustamon lippulaiva Kristina Regina siirtyi vuoden 2001 alusta lähes kokonaan pois Venäjälle suuntautuvasta liikenteestä. Sillä varmistettiin Partasen mukaan Kristina Cruises -varustamon kehittyminen suomalaisena risteilyvarustamona.

Kristina Brahella varustamo on ajanut viisumittomia Viipurin risteilyjä Kotkasta jo vuodesta 1985. Kristina Regina on liikennöinyt viisumivapaasti paitsi Kotkasta Viipuriin myös Helsingistä Pietariin.Tämän vuoden viimeisen viisumivapaan risteilyn Pietariin Regina teki suunnitelmien mukaan 22. elokuuta.

Viisumipakko huolestuttaa Karjalan Liittoa

Venäjän päätös ottaa käyttöön viisumipakko kaikessa Suomen ja Venäjän välisessä risteilyliikenteessä huolestuttaa Karjalan Liittoa.

Liiton puheenjohtajan, kansanedustaja Markku Laukkasen mukaan viisumivapauden poisto myös Viipuriin suuntautuvilta risteilyiltä vaikeuttaa kotiseutumatkailua ja lähialueyhteistyötä.

Laukkanen huomauttaa, että pari vuotta sitten poistettu Viipuri-kortti jo lopetti matkustajien risteilijöiden vastaanottamisen Lappeenrannasta.

Laukkasen mukaan rajaseudun kunnat molemmissa maissa ovat hyötyneet viisumittomuudesta. Viipurin-matkailu on myös tuonut tärkeitä lisätuloja alueelle. Karjalan Liitto pyrkii edistämään Viipuriin ja sen lähialueille suuntautuvaa yhteistyötä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.