Suomessa yli 10 vuotta asunutta miestä syytetään sotarikoksista Liberiassa, oikeudenkäynti keskeytyi – asianajaja kertoo MTV:lle maan poikkeavista olosuhteista

Sotarikosoikeudenkäynti jatkuu Liberiassa – vieraana asianajaja Kaarle Gummerus 5:40
Katso video Rikospaikka-ohjelmasta: Sotarikosoikeudenkäynti jatkuu Liberiassa – vieraana asianajaja Kaarle Gummerus.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa talvella alkanut sotarikosoikeudenkäynti on keskeytyksissä, koska kaksi tuomioistuimen jäsentä on sairastunut Liberiassa ja siirretty sairaalahoitoon. Oikeudenkäyntiä ja sen olosuhteita käsiteltiin MTV:n Rikospaikka-ohjelmassa.

Viisikymppistä, Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta Gibril Massaquoita syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Asianajaja Kaarle Gummerus toimii syytetyn toisena avustajana. Hän oli Liberiassa oikeudenkäynnin ensimmäiset kaksi kuukautta ja palasi Suomeen huhtikuun alussa. Silloin syytetyn toinen avustaja matkusti vuorostaan Monroviaan.

Kaarle Gummerus kertoo Rikospaikan haastattelussa, että oikeuden istunnot järjestetään Liberian pääkaupungissa suljetulla, muurien ympäröimällä hotellialueella. Alue koostuu erillisistä mutterin muotoisista taloista, jossa jokaisella oli oma huone.

Jutun kuvat ovat asianajaja Gummeruksen ottamia.

Kymmeniä todistajia

Oikeussalista oli yhteys Kylmäkosken vankilaan, jossa syytetty seuraa oikeudenkäyntiä. Liberiassa kuullaan noin 60 todistajaa siitä mitä tämän vuosituhannen alussa tapahtui. Kyse on väitetyistä julmuuksista Liberian sisällissodassa 1999–2003.

Siitä ei ole kyse, tapahtuiko raakaa väkivaltaa, vaan siitä, osallistuiko Massaquoi sellaiseen vai oliko hän vain RUF-järjestön puhemies.

Käsittelyyn tarvitaan mittavat tulkkijärjestelyt, koska kysymykset todistajille on ensin tulkattava suomesta englanniksi ja siitä edelleen Liberian englanniksi, joka on englannista muokkaantunut paikallinen kieli. Osa todistajia puhuu omalla murteellaan.

– Tulkkaus vie aikansa, asianajaja Gummerus kertoo.

Oikeudessa ehdittiin kuulla vain kolme todistajaa päivässä ja juttua on istuttu kolme päivää viikossa ennen keskeytystä. Gummerus ei osaa vielä sanoa, koska oikeudenkäynti jatkuu.

Miten Massaquoi päätyi Suomeen?

Liberian sisällissota päättyi 2003 ja Sierra Leonen 2002. YK perusti Sierra Leonen myötävaikutuksella Haagiin erityistuomioistuin tutkimaan Sierra Leonen sisällissodan sotarikoksia. Se tuomitsi useita henkilöitä, muun muassa Liberian ex-presidentti Charles Taylorin.

Liberiaan tällaista tuomioistuinta ei ole perustettu.

Vuonna 2005 Gibril Massaquoi todisti Sierra Leonen erityistuomioistuimessa entisiä kapinallistovereita vastaan. Massaquoita ei syytetty sotarikoksista Sierra Leonessa, mutta vireillä oleva oikeudenkäynti koskee rikoksia Liberian puolella.

Suomi teki sopimuksen erityistuomioistuimen kanssa siitä, että pelkääviä todistajia ja heidän läheisiään voidaan sijoittaa Suomeen. Eduskunta hyväksyi tämän lailla.

Massaquoi saapui Suomeen noin vuonna 2008.

MTV Uutiset pyysi ulkoministeriöltä ja suojelupoliisilta asiaan liittyviä asiakirjoja, mutta ne katsottiin salassapidettäviksi. Ulkoministeriön ja suojelupoliisin mukaan niiden julkistaminen voisi vahingoittaa Suomen suhteita YK:n alaiseen Sierra Leonen erityistuomioistuimeen, vaikka tämä on lakkautettu jo 2013.

Sen toimintaa jatkaa pieni virasto, joka oli salassapidon kannalla.

Katso artikkelin yläosassa Rikospaikan haastattelusta Kaarle Gummeruksen kertomus Pohjois-Liberiaan tehdystä katselmusmatkasta.

Lue myös:

    Uusimmat