Mainos

Suomessa valtava määrä anniskeluasiakaspaikkoja - katso oman kuntasi tilanne

Suomessa on yhteensä lähes 2,4 miljoonaa anniskeluasiakaspaikkaa. Anniskelulupia on noin 8400. Kartasta voit klikata auki oman kuntasi tiedot.

Jokaista tuhatta suomalaista kohden ravintoloissa, yökerhoissa, messutiloissa ja muissa vastaavissa on noin 435 anniskeluasiakaspaikkaa.

Asiakaspaikkojen määrässä Helsinki vie voiton. Siellä on yli 410 000 anniskeluasiakaspaikkaa. Suhteessa kunnan väkilukuun kärkipaikalle nousee kuitenkin heittämällä Kolari. Kolarissa on yli 4400 anniskeluasiakaspaikkaa tuhatta asukasta kohden.

Muutkin pohjoisen kunnat erottuvat kartalta punaisella, mikä kertoo korkeasta asiakaspaikkojen ja asukasluvun suhteesta.

"Teoreettinen määrä"

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviranomainen Valvira pitää rekisteriä anniskelulupamääristä ja niiden asiakaspaikoista. Varsinainen lupakäsittely kuuluu aluehallintovirastoille.

Valviran ylitarkastaja Juuso Nieminen myöntää, että asiakaspaikkoja on paljon. Suuri osa niistä ei hänen mukaansa ole kuitenkaan jatkuvassa käytössä.

– On olemassa paljon sellaisia tiloja, joissa on paljon asiakaspaikkoja, mutta ne eivät ole jatkuvasti toiminnassa olevia ravintoloita.

Esimerkkinä hän toteaa Helsingin Messukeskuksen. Siellä tilat eivät ole jatkuvasti anniskelukäytössä.

– Se on teoreettinen määrä, mitä lupaviranomainen on sallinut. Teoriassa on kuitenkin mahdollista, että kaikki asiakaspaikat ovat käytössä, Nieminen sanoo.

Valvira tekee anniskelutilastoista seurantaa, mutta asiakaspaikkojen määrään he eivät ole kiinnittäneet juurikaan huomioita.

– Teemme kokonaisseurantaa. Asiakaspaikkamäärää ei ole pidetty kovin tähdellisenä seurattavana, koska siellä on niin paljon tällaisia poikkeamia, Nieminen toteaa, ja viittaa Messukeskuksen kaltaisiin paikkoihin.

– Enemmän seuraamme esimerkiksi minkälaisia päätöksiä tehdään minkäkin verran ja minkälaisia sanktioita annetaan. Yleisiä asioita.

Valviran mukaan anniskelulupien määrässä on tapahtunut pientä vähenemistä. Sen sijaan vähittäismyyntilupien määrässä on näkynyt laskeva trendi jo pidemmän aikaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.