Suomessa valmistellaan erillislakia: Britannian kansalaisille oleskeluoikeus kovan brexitin varalle – koskee 5 000 ihmistä

Mitä Britannian ero ilman sopimusta tarkoittaisi? 1:41
Kovan Brexitin seurauksia arvioitiin Seitsemän uutisissa 7.1.2019.

Britannian kansalaisten oleskeluoikeus Suomessa aiotaan turvata erillislailla, kertoo sisäministeriö. Lailla varaudutaan tilanteeseen, jossa Britannia eroaisi EU:sta maaliskuun lopussa ilman sopimusta.

–  Toivomme, että EU ja Britannia pääsevät sopuun erosopimuksesta. Haluamme kuitenkin helpottaa Suomessa oleskelevien brittien epätietoisuutta myös sen tilanteen varalle, ettei näin käykään, sanoo tiedotteessa sisäministeri Kai Mykkänen (kok.)

Arvion mukaan sopimuksettomassa brexitissä noin 5  000 brittiä joutuisi hakemaan oleskelulupaa. Erillislailla kaikki maaliskuun 30. päivään mennessä rekisteröityneet britit voisivat jatkaa oleskelua, työntekoa ja opiskelua sekä sosiaaliturvaan liittyviä etuuksia Suomessa vähintään vuoden 2020 loppuun asti.

–  Erillislailla haluamme varmistaa, että Suomessa nyt asuvat britit voivat jatkaa ongelmitta elämäänsä Suomessa. Heidän tarvitsee vain rekisteröityä maaliskuun loppuun mennessä EU-kansalaisena, Mykkänen sanoo.

Erillislaki esitetään säädettäväksi mahdollisimman pian, jotta se saadaan voimaan ennen maaliskuun loppua.

Sipilä: Sopimukseton ero aiempaa todennäköisempi

Viime viikolla pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kehotti Suomessa asuvia brittejä rekisteröitymään mahdollisimman pian maahanmuuttovirastoon, jos eivät ole sitä jo tehneet. Pääministerin mukaan se helpottaa jatko-oleskeluoikeuden saamista, jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta.

Sipilä arvioi STT:lle, että sopimukseton ero on aiempaa vahvempi vaihtoehto brittiparlamentin tiistaisen äänestyksen seurauksena.

Viime viikolla myös Kela kertoi mahdollisen sopimuksettoman eron vaikutuksista sosiaaliturvaan. Kelan mukaan Britannian EU-jäsenyyden päättyminen 29. maaliskuuta vaikuttaisi maan ja EU:n jäsenvaltioiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaoikeuksiin ja -velvollisuuksiin. Muutos vaikuttaa esimerkiksi mahdollisuuksiin saada etuuksia sekä siihen, mihin maahan ihmisen pitää maksaa sosiaaliturvamaksunsa.

 

Lue myös:

    Uusimmat