Mainos

Suomessa polskitaan yhä viileissä vesissä

Uimavedet ovat edelleen ajankohtaan nähden viileitä. Vedet ovat keskimäärin yhden asteen tai kaksi tavanomaista viileämpiä ympäri Suomea.

– Heinäkuussa vesien lämpötilat ovat korkeimmillaan heinäkuun loppupuolella. Alkukesällä on ollut vähän keskimääräistä viileämpää säätä. Uimavesien pintalämpötilat eivät ole näillä näkymin oikein enää nousussa, toteaa meteorologi Aleksi Jokela.

Vesien pintalämpötilat voivat kuitenkin vielä heinäkuun jälkeen lämpimien jaksojen aikana nousta.

– Voi olla, että Jaakko heittää vääränlaisen kiven veteen ja uimavedet lämpenevät vielä elokuussa. Mutta toisinkin voi käydä. Runsaat sateet voivat vaikuttaa myös vesien lämpötiloihin viilentävästi, Jokela kertoo.

Suomen ympäristökeskuksen mittauspisteiden mukaan lämpöisimmät pintavedet ovat tällä hetkellä Päijänteellä, Jääsjärvellä Hartolassa ja Kuivajärvellä, Tammelassa. Kaikissa mittauspisteissä on 20 astetta tai yli.

Kylmintä vesi on pohjoisessa Kilpisjärvellä. Asteita on heinäkuussa vain 6,5 astetta. Poikkeama keskiarvosta on 2,7 astetta. Suurin ero tavanomaiseen lämpötilaan on Heinolan Ala-Rievelissä. Siellä tämänhetkinen pintaveden lämpötila on 16,8 astetta, mikä on jopa 4,3 astetta tavanomaista viileämpää.

Suomen Ympäristökeskus mittaa pintaveden lämpötilaa perinteisesti vedenkorkeusasteikkopaikoilta laiturilta tai kiviltä rannan läheisyydestä 20 cm pinnasta alaspäin.

Merellä lähes samoja asteita kuin järvissä

Meriveden lämpötilat ovat lähellä tavanomaisia lämpötiloja. Meriveden lämpötilat ovat tämän päivän ennusteen mukaan Suomenlahden avomerellä 16-18 astetta ja rantaviivan lähistöllä 17-20 astetta.

Pohjanlahdella meriveden lämpötila on hieman viileämpää. Avomerellä on arviolta 13-17 asteinen merivesi ja rantaviivan tuntumassa 16-20 astetta. Turun saaristossa merivesi on lämpimintä.

– Ero esimerkiksi viime kesään on suuri. viime kesänä Suomenlahdella parhaimmillaan on ollut 20-25 asteista merivettä. Avomerelläkin meri on ollut 20 asteista, Jokela kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.